Največ vlomov se dejansko zgodi čez dan, ko so ljudje zdoma ali v službi, zato naj bo vaš dom tudi takrat videti, kot da je ves čas zaseden. Se še spomnite legendarne komedije Sam doma, v kateri je glavni junak Kevin iznajdljivo prikazal hišo, polno ljudi, čeprav je bil v njej sam? No, ni vam treba  tako pretiravati, dovolj je že, če ob odhodu pustite prižgan radio.

newspaper_near_front_door_fan.jpg

Se odpravljate na dopust?

Kadar se odpravljate na daljše potovanje in boste zdoma več dni, o tem obvestite sosede in prijatelje, da vam redno pobirajo pošto in preverjajo vašo hišo. Nekateri vlomilci lahko opazijo staro, nabrano pošto v nabiralniku ali pred vrati in tako izvejo za vaš odhod. Poskrbite tudi za redno košenje trave poleti in odmetavanje snega izpred vhoda pozimi.

Garaža

Garažnih vrat ne pozabite vsakič znova zakleniti, tudi kadar ste doma. Lahko boste sedeli pred televizorjem v dnevni sobi, medtem ko bo tat iz garaže odnesel kaj vrednega, pa sploh ne boste opazili.

garage_door_test4.jpg

Avto imejte parkiran v garaži in ne na dovozu pred njo, saj tako vlomilci ne bodo natančno vedeli, ali ste doma ali ne. Na notranjo stran steklenih vrat in oken namestite zavese, da nihče ne bo mogel videti, ali je kdo v garaži.

Okolica hiše

Idealno bi bilo, da bi odstranili vsa visoka drevesa, žive meje in grmovje iz bližnje okolice vašega doma, ki tatovom omogočijo enostavno skrivanje in nadzor nad dogajanjem v hiši. Posadite raje rastline s trnjem, če želite imeti grmovje okoli doma, in dodajte na vsako stran hiše v bližino oken avtomatske luči z detektorji gibanja.

kljuci.jpg

Ključev nikdar ne skrivajte pod predpražnik, cvetlični lonec oziroma kamor koli zunaj. Če že morate to storiti, jih ne skrijte pod običajna mesta blizu vhodnih vrat in nikoli na isto mesto!

V hiši

Vedno zaklepajte vhodna vrata in ne pozabite zapreti oken po prezračevanju. Odprta okna in vrata so povod za okoli tretjino vseh vlomov.  Razmislite o namestitvi brezžičnih alarmnih sistemov ali varnostnih kamer na vrata in okna, ki vas opozorijo na bližajočo nevarnost in spodijo tatove. So enostavni za montiranje in primerni za tiste, ki imate radi ves dan odprta okna.

home_safe.jpg

Poskrbite, da dobro skrijete vaše dragocenosti. Nakita, denarja in drugih dragocenosti ne puščajte blizu oken in na ogled vsem; namesto tega jih spravite na skrito mesto v domu. Obstajajo celo majhni sefi, kamor lahko shranite denar in nakit, ali pa kosi pohištva, ki imajo že vgrajene skrite predele.

Mobilni telefon imejte vedno napolnjen, tudi kadar spite. Nikoli ne veste, kdaj se bo sredi noči zgodilo kaj nujnega, zaradi česar boste morali poklicati pomoč.

thief_proof_door_lock_design.jpg

Vhodna vrata in vrata v spalnico naj bodo narejena iz bolj kakovostnega materiala in ne iverne plošče. Trdna vrata iz masivnega lesa so dovolj močna ovira pred vsiljivci, morda pa bi bilo pametno na notranjo stran dodati tudi kovinski zapah. Razmislite o nakupu protivlomnih vrat, ki so sicer večja naložba, ki pa se vam bo vsekakor obrestovala.

burglar_dog_camera_431.jpg

Človekov najboljši prijatelj

Še en razlog več, zakaj je dobro imeti pasjega kosmatinca, saj je pes najboljša zaščita pred tatovi: z lajanjem vas opozori na nevarnost in prestraši nepridiprave, da bodo dvakrat premislili, preden bodo poskušali vlomiti v vaš dom.