Sprehajalna pot na strehi

Ekološka vas ima 476 stanovanj in je po novem največji stanovanjski kompleks na Danskem. Struktura vasi je opazna že od daleč: zanimiva je, ker je po vsem kompleksu speljana sprehajalna pot, ki se dviga od tal pa vse do vrha zgradbe in spet nazaj dol. S promenade, porasle z rastlinjem, se odpira tudi prekrasen razgled na vse strani.

Sprehajalna pot pa predstavlja tudi stičišče komunikacije med stanovalci, saj se tam zlahka srečujejo in družijo. Tako krepijo občutek pripadnosti skupnosti. Idealen prostor za druženje pa je tudi ogromno notranje dvorišče, ki je pravzaprav urejen park.

8_tallet_3.jpg

Optimalna postavitev in oblika

Stanovanjski objekt ima več nadstropij, razteza pa se od vzhoda proti zahodu, tako da optimalno izkoristi dnevno svetlobo v vseh nadstropjih in stanovanjih. Sončna svetloba pa doseže tudi osrednje dvorišče oziroma park. Kljub temu, da je zgradba ogromna, je, zahvaljujoč obliki in postavitvi, sončna, topla in prijazna za bivanje.

Stanovanja v ekološki vasi so kupcem še vedno na voljo, prodajajo jih po 350.000 evrov in več, nekateri deli kompleksa pa so še v zadnji fazi gradnje. V želji po spodbujanju okolju prijaznih prevoznih sredstev so na notranjem dvorišču zgradili prostorno kolesarnico, kjer lahko stanovalci shranjujejo kolesa, tamkajšnje glavno prevozno sredstvo.

8_tallet_13.jpg

Ekološko mesto?

Ekološka vas je zgleden primer nove gradnje in je ena izmed stotih novih zgradb, ki jih na pobudo kobenhavenskih oblasti gradijo po vsem mestu. Upajo, da bo Kobenhaven do leta 2025 dosegel nevtralno raven izpustov ogljikovega dioksida v ozračje in tako postal okolju prijazno mesto.

Več fotografij ekološke vasi 8 Tallet pa si oglejte v fotogaleriji.