Vetrna elektrarna, ki ne kvari videza mesta

Po besedah arhitektov jih je pri načrtovanju vodilo vprašanje, ali lahko vetrno elektrarno spremenijo v objekt poželenja? Začeli so preučevati sedanji dizajn običajnih vetrnic iz treh delov in turbin s horizontalno osjo rotorja. Toda da bi takšna vetrnica delovala varno in učinkovito, mora zavzeti kar nekaj prostora. To pa pomeni, da je med njimi precej velik prostor, ki ostane neizkoriščen. Poleg tega pa morajo biti postavljene dovolj daleč od domov, zato jih je težko uporabljati v urbanih okoljih.

 

flower1.jpg

Da bi rešili ti dve težavi, so si arhitekti sposodili dizajn vertikalne turbine, ki jo je razvilo podjetje Urban Green Energy, in jo za lepši videz postavili na veje struktur, ki spominjajo na drevesa. Tako so uporaben izdelek naredili tudi bolj privlačen na pogled. 

Za oskrbo enega ali pet gospodinjstev

flower5.jpg

Izdelali so dva različna dizajna. Medtem ko je manjši izrazito namenjen urbanim okoljem, ima večji premer 19 metrov, vendar kljub temu lahko stoji na večjem dvorišču ali na vrhu stavbe. Manjši lahko oskrbuje eno povprečno gospodinjstvo, večji pa pet. Ker so sodobno oblikovane vetrnice nižje kot običajne, so sicer tudi manj učinkovite, vendar pa to pomanjkljivost nadomesti dejstvo, da so nameščene bližje domovom, kamor pošiljajo elektriko.