Preverite, ali kje pušča
Vaš žar je samo tako dober kot njegovi deli. Preverite, ali plinske cevi morda niso začele puščati. Prekrijte jih z milnico, prižgite plin in preverite, ali se kje pojavljajo mehurčki.
Preverite količino plina
Če nimate merilnika za plin, polijte toplo vodo po eni strani posode za plin in jo pretipajte z roko. Kjer začutite, da se je temperatura površine spremenila iz tople v hladno, do tam je posoda polna.
Očistite lanskoletno nesnago
Če žara niste dobro očistili, preden ste ga pospravili čez zimo, boste imeli zdaj toliko več dela. Toda obstaja rešitev. Rešetke boste lažje očistili, če jih položite v črno plastično vrečo, dodate skodelico amoniaka in pustite na soncu. Po enem dnevu vrečo odprite in rešetke obrišite.
Čiščenje naj postane navada
Najboljša ideja je, da žar očistite po vsaki uporabi. Ko odstranite še zadnji kos hrane, znižajte plamen in rešetke očistite s posebno ščetko za žar. Ugasnite gorilnik in počakajte, da se ohladi. Šele nato površino poškropite z rastlinskim oljem, ki bo poskrbeol, da se zažgana hrana ne bo več tako močno držala rešetk.
Zloščite nerjaveče dele
Če je vaš žar iz nerjavečega jekla, v vrtnem centru kupite ustrezno čistilo. Po vsakem pikniku pa operite njegovo površino in jo obrišite do suhega. Čeprav je material izredno trpežen, se hitro ogrebe, zato na njegovi površini nikoli ne sekljajte hrane.
Obnovite barvo
Če je vaš žar pobarvan, ga poživite s posebno barvo za visoke temperature. Seveda pa žara ne pozabite najprej ustrezno obrusiti.