Ostanke barv za dom je priporočljivo shraniti, saj lahko pridejo prav, če katero od sten umažemo ali odkrušimo. Težava je le, da jih ne moremo pospraviti kamor koli (po navadi v garažo ali klet), saj lahko spremembe temperature njen učinek popolnoma izničijo.

Kakšno je pravilno shranjevanje?

Barva ne bo nikoli več uporabna, če bo stala v prostoru, ki nima stalne temperature. Če bo ta namreč najprej visoka, nato pa naenkrat nizka, bo barva začela spreminjati svojo konsistenco ter sčasoma postala povsem neuporabna. Takrat bomo pravzaprav imeli še večjo težavo, saj se bo spremenila v nevarni odpadek, ki ga bomo morali odnesti v prav posebno zbirališče v naši ali bližnji občini. Še posebno hitro se pokvarijo lateks barve, ki začnejo že po prvi spremembi temperature spominjati na sesirjeno mleko ali posušeno gumo.

cimg6906_1.jpg

Barve moramo torej hraniti na mestu, ki je vedno hladno in suho. To je po navadi klet, ki ni vlažna ali plesniva, sicer pa katera od omar v našem domu, ki ima bolj ali manj konstantno nižjo temperaturo in je ne odpiramo preveč pogosto. Okoli pločevink resnično ne sme biti vlage, saj so po navadi kovinske in hitro zarjavijo, koščki rje pa pristanejo v barvi. Prav zato jih tudi v najbolj suhi kleti nikoli ne odložite na betonska tla.

Preprečiti pa morate tudi, da bi bila barva v stiku z zrakom. Preden pločevinko barve zaprete, zato dobro očistite njen zgornji del s pokrovom vred, za vsak primer pa jo prekrijte še s kosom plastike. Pločevinke nato pospravite s pokrovom navzdol, da še dodatno preprečite, da bi se odprla; raje pa se izognite tako razširjenemu udarjanju po pokrovu s kladivom, saj ga lahko hitro poškodujete.

img_2091.JPG

Kako barvo spet uporabiti?

Ko želite spet uporabiti preostanek barve, ki ste ga shranili, previdno odstranite pokrov in ocenite, ali je konsistenca normalna. Zelo mogoče je, da se je zgornji sloj strdil, kar sicer ni usodno, le pločevinke nikar ne stresajte, preden ga ne odstranite, sicer se bo razdrobil na koščke, vi pa boste morali barvo točiti skozi cedilo.