Kuhanje je telovadba

Sprostite svojo kreativnost v kuhinji: lupljenje, sekljanje, mešanje in stepanje porabijo mnogo več kalorij, kot samo enostavno pogrevanje obroka v mikrovalovni pečici. Če pa bi se resnično radi spotili, se lotite peke svojega kruha in peciva.

Obešanje in likanje perila je raztegovanje

Medtem ko likate, naj bo košara s perilom na tleh. Tako se boste morali skloniti in stegniti po naslednjo majico, kar je za vas koristno. Prav tako pozabite na sušilnik perila.  Kar na staromoden način ga obesite na vrvico. Tudi to je namreč idealna vaja za raztegovanje.

ignitionsuite_image_871.jpg

Hišni fitnes

Ne marate likanja ali pomivanja posode? Ves čas imejte v mislih magično število petdeset. To je namreč povprečno število kalorij, ki jih ljudje v dnevu porabijo samo z opravljanjem gospodinjskih del, je pokazala britanska študija. Prav tako doma "prehodijo" okoli petintrideset kilometrov na leto. "Da ne bi povečali svoje telesne teže, mora večina ljudi na dan potrošiti okoli štiristo kalorij. To pomeni, da nikoli ne bi imeli težav s težo, če bi na dan dve uri zavzeto čistili prah ali eno uro pridno sesali," trdi dr. Gary O'Donnovan, profesor na britanski Univerzi v Exetru.

Več truda pomeni boljše rezultate

Bolj kot se trudite pri čiščenju, več koristi imate od njega. Brisanje prahu in pometanje sta odlični vaji za roke, pospravljanje postelje in pranje oken oblikujeta stegna in izboljšata gibljivost, tek po stopnicah pa je aerobna telovadba. Še bolj naporna hišna dela, kot je spomladansko čiščenje, porabijo še več kalorij. Ne pozabite pa niti na vrt: njegovo obdelovanje izboljšuje tonus mišic.

woman_putting_up_wallpaper_fan2037770.jpg

Koliko kalorij porabite v eni uri gospodinjenja?

Hoja – 287
Sesanje – 193,7
Brisanje prahu – 173,6
Delo v vrtu – 287,8
Pomivanje tal – 287,8
Pranje avtomobila – 234
Pranje oken – 180,3
Likanje – 113,1
Lepljenje tapet – 133,2
Hoja po stopnicah navzgor – 516,3