Kako in iz česa je linolej narejen?

Surovine za proizvodnjo linoleja so smola iglavcev (predvsem bora), laneno olje, lesna moka, kreda, okolju prijazne barve in juta. Proizvodni postopek linoleja je star približno sto let in se ni bistveno spremenil vse do danes.

modern_linoleum.jpg

Lesne smole potopijo v laneno olje, to zmes pa nato shranijo v zaprtem prostoru pri 30 stopinjah Celzija petnajst dni, dokler nafta povsem ne zmehča smolo. Zmehčano smolo, ki je absorbirala laneno olje, zmešajo z moko lesa in pigmenti; lesna moka nase veže pigmente in zagotavlja stabilnost barve. Dobljeno testo nanesejo na mrežico iz jute od dva do tri milimetre na široko in vse skupaj pustijo sušiti nekaj tednov.

Značilnosti

Linolej je trpežen in dolgotrajen material, ob pravilnem vzdrževanju pa traja dvajset ali trideset let, zato ga uporabljajo tudi v bolnišnicah, šolah in domovih za ostarele. Za razliko od vinila je tudi odporen na iskre iz cigaretnih ogorkov. Dobite ga praktično v kateri koli barvi in vzorcu, lahko, na primer, oponaša barvo in strukturo lesa, kamna ali marmorja.

tretji_v_clanku_linoleum_flooring_tla_ki_ne_izgledajo_kot_da_so_iz_linoleja_ampak_so_kot_kamen.jpg

Zaradi svoje sestave so takšne talne obloge zelo zdrave ter delujejo protialergijsko in antibakterijsko; smrekove in borove smole se namreč izločajo iz drevesa, kadar se slednje brani pred bakterijskimi in glivičnimi okužbami. So popolnoma biološko razgradljive in ne onesnažujejo okolja.

Polaganje linoleja

Podobno kot pri polaganju drugih talnih oblog je najprej treba pripraviti tla: površine zgladite in zbrusite ter dobro očistite ves prah in umazanijo, da boste linolej brez težav prilepili nanje. Linolej lepite na tla s posebnim lepilom tako, da je med ploščami čim manj prostora in se ne vidi prehoda med njimi. Na koncu shranite nekaj koščkov odvečnega linoleja, ki jih lahko kasneje uporabite za popravilo poškodb.

drugi_v_clanku_linoleum_gradnja_in_prenova_polaganje_talnih_oblog_iz_linoleja.jpg

Linoleja ne smemo polagati, če je sobna temperatura nižja od 20 stopinj Celzija, ker je potem zaradi voskaste strukture težje obvladljiv. Prehod med tlemi in steno lahko poudarite, uporabite odtenke barv, ki se ujemajo z barvo in vzorcem linoleja ali stene.

Več fotografij talnih oblog iz linoleja si oglejte v naši fotogaleriji.