Še posebno družine z majhnimi otroki se običajno spopadajo s težkimi odločitvami, kako krmariti med skrbjo za otroke in delom. Redke so namreč družine, ki si lahko privoščijo, da je zaposlen le eden od staršev.

Postavite si prioritete

Preden sprejmete pomembnejšo odločitev, je pomembno, da določen čas posvetite razmišljanju o tej stvari. Določite, kaj je pomembnejše in kaj lahko počaka, ter se najprej lotite prioritetnih dejanj. Pogovorite se tudi s partnerjem, ki vam lahko pri vsem koristno pomaga.

photos_housework_635063293.jpg

Preučite možnosti

Preglejte, kaj vse počnete in seštejte ure, ki jih porabite za posamezno opravilo (denimo službo, kuhanje, čiščenje, skrb za otroke...). Če ste prezaposleni in vam zmanjkuje časa za najmlajše, razmislite, če imate mogoče kako denarno rezervo, s katero bi pokrili stroške. Na ta račun bi lahko vi ali vaš partner spremenili poslovne obveznosti in zmanjšali število ur, porabljenih za službo.

Razdelite si obveznosti

Moški v zadnjih letih vse več sodelujejo pri gospodinjskih opravilih - zakaj ne bi bilo tako tudi v vašem domu?! Poskušajte enakomerno razdeliti družinske obveznosti in življenje bo lažje za vse.

Kombinirajte delovne naloge

Marsikatero delo je možno kombinirati z drugim, na primer, sprehod s psom, otrokom in partnerjem prinaša dvojno rešitev, saj skupaj preživite tudi kvaliteten prosti čas. V mislih imejte tudi, da je izredno pomembno, da preživite določen čas samo z družino in otroki brez obveznosti.

woman_child_computer.jpg

Poenostavite si opravila

Poenostavite si lahko praktično vse. Pripravite enostavne in hitreje pripravljene obroke. Očistite tla, tako da se boste lahko leže igrali skupaj z otroki. Vaš dojenček ne potrebuje dragih igrač, temveč le vas, da se igrate skupaj z njim.

Ravnotežje

Vse je v ravnotežju. Mnogi starši se verjetno nikoli ne bodo znašli v situaciji, ko bodo popolnoma obvladovali vse obveznosti. Zato je treba sprejeti tudi dejstvo, da je to normalno stanje in ne morete vsega opraviti takoj. Sprijaznite se, da morate nekatere obveznosti prestaviti in opraviti kdaj drugič ter da zato še ne bo konec sveta.