Seveda bo vodovodar vsako delo opravil bolje in hitreje od vas. V hujših primerih pa vsekakor ni dobro tvegati še kakšnih večjih poškodb. Toda najbolj preprosto puščanje lahko popravite tudi sami, pa še na strokovnjaka vam ne bo treba čakati.

Res obstajajo čudežna lepila?

V televizijskih reklamah so se že pojavili čudežni lepilni trakovi, ki naj bi takoj zamašili luknjo, ki je poplavila celo kopalnico. Če bi ti preprosti trakovi res tako dobro delovali, bi jih seveda uporabljali tudi vodovodarji. Pa jih ne.

Cevi, ki puščajo, se še vedno lotijo na povsem tradicionalen način. Odstranijo del, ki je problematičen, in ga zamenjajo z novim. To pa lahko storite tudi sami.

1258218584_plumbing5.jpg

Prvi korak

Reklame po navadi ne omenijo prvega zelo pomembnega koraka vsakega popravila. Najprej morate namreč zapreti vodo. Vsak del vodovoda ima ventil ali dva (za toplo in hladno vodo), ki ju morate zapreti. Po navadi so precej blizu dela, ki ga morate popraviti - denimo pod kuhinjskim koritom - to pa zato, da izolirajo posamezen del, medtem ko ima preostali del doma še vedno lahko povsem normalno oskrbo z vodo.

Popravilo plastičnih cevi

Če so vaše cevi plastične, jih prerežite z rezilom za cevi, kovinsko žago ali s katero koli drugo dovolj ostro žago; lahko celo s takšno, ki je pravzaprav namenjena za les. Če cevi niste odrezali dovolj ravno, jo morate dodatno zbrusiti. Nato dobro očistite vse dele in preizkusite, kako dobro se ujemajo. Nanesite pasto za spajkanje ter jih namestite. Ne potrebujete niti ključa, saj je dovolj, če jih privijete kar z roko.

Potrebujete: žago, nekaj cevi, brusilni papir, čistilo za cevi, cevne loke, T-kose, objemke, talilno pasto za spajkanje.

_17002778.jpeg

Popravilo bakrenih cevi

Baker prerežite z rezalnikom za bakrene cevi. Delovala bo tudi kovinska žaga, vendar pa ne bo pustila povsem ravnega roba. Preverite, ali se vsi deli ujemajo, nato pa jih bleščeče zdrgnite, in sicer tako od zunaj kot tudi od znotraj. Površino premažite s talilom za mehko spajkanje.

Nato plamen gorilnika za mehko spajkanje usmerite v spoj. Ko talilo ni več obarvano, pojavljati pa se začnejo tudi mehurčki, plamen umaknite ter namestite spajko, ki ni iz svinca. Ne pozabite pred plamenom zaščititi vseh vnetljivih površin. Les lahko denimo prekrijete z nekaj aluminijaste folije.

Potrebujete: rezilo za cevi, nekaj cevi, cevne loke, T-kose, prehodne kose, spajke, brusilni papir, talilo in gorilnik za mehko spajkanje.