Živilska barvila

Strokovnjaki so posebno zaskrbljeni, kakšen vpliv imajo živilska barvila na otroke. Določene študije namreč kažejo, da lahko povzročajo hiperaktivnost in motnje pozornosti. Čeprav živilska barvila uporabljajo že zelo dolgo časa, pa se je njihova poraba v zadnjih petdesetih letih povečala kar za polovico. Najpogosteje jih najdemo v sladkarijah, piškotih, klobasah in predelanih kosmičih.

BPA

Nedavna študija je dokazala, da se škodljiv sintetični hormon BPA oziroma bisfenol A pojavlja predvsem v hrani iz pločevink. To škodljivo substanco naj bi vsebovalo kar 92 odstotkov pločevink, od najcenejših pa do tistih najdražjih, ki vsebujejo ekološko pridelana živila.

grocery_store_1.JPG

Ftalati

Ftalati so še ena vrsta sintetičnih hormonov, ki jih strokovnjaki pogosto zasledijo v hrani iz pločevink. V študijah na živalih so hormoni motili delovanje endokrinih žlez oziroma delov telesa, ki svoje izločke pošiljajo neposredno v kri (kot denimo jetra), povzročili pa so tudi težave z razmnoževanjem ter poškodovali živčni sistem. Hrano torej raje uživajte svežo.

Palmovo olje

Kot vsaka nasičena maščoba tudi palmovo olje škodi vašemu srcu in ožilju, predvsem pa povišuje holesterol; toda še hujše posledice pusti na našem okolju. Morda tega niti ne veste, toda ogromno število divjih živali je že izgubilo svoj dom, ker v jugovzhodni Aziji neusmiljeno sekajo deževni gozd, da bi lahko palmovo olje našlo pot v različne nezdrave prigrizke in predvsem piškote.

junk_food_at_grocery_store_1024x768.jpg

Transmaščobe

Koliko proizvodov obljublja, da so praktično brez škodljivih maščob, saj denimo vsebujejo "samo" 0,49 grama transmaščob. To ne zveni veliko, vendar pa kardiologi priporočajo, da transmaščobe zavzemajo manj kot dva odstotka vseh hranil, ki jih zaužijemo dnevno. Tudi zelo majhne količine škodljivih maščob lahko torej dvignejo holesterol in krvni pritisk ter povečajo tveganje za srčno kap.

Svinec

Nedavna študija je pokazala, da kar 85 odstotkov pijač, ki so namenjene otrokom, vsebuje nevarno visoke količine svinca. Prav zato so lahko škodljivi tudi tako priljubljeni sadni sokovi. Raje torej kupite sokovnik in si sok naredite sami ali pojejte sadno solato.