Doma v nekdanji tovarni

Arhitekt je staro tovarno s preloma prejšnjega stoletja odkril po naključju in se odločil, da bo njegov bodoči dom v Barceloni. Učinkovita prenova pa je do tedaj povsem neželenemu objektu omogočila, da je spet zasijal in pokazal ves svoj šarm.

concrete3.jpg

Prenova je trajala kar dve leti; del industrijskega kompleksa pa je moral tudi porušiti. Preostalih osem dvoran je postalo privlačna kombinacija tako doma kot tudi pisarn, arhivov, prostorov za zabavo, dvorane za projekcije, knjižnice in "katedrale" - največje sobe, ki je namenjena razstavam ali koncertom. Nova vila je postala umetniški prostor tako za njenega stvaritelja kot tudi njegove goste.

concrete14.jpg

Mešalci betona namesto lestencev

Visoki stropovi, betonski stebri in ogromni mešalci betona obiskovalce ves čas opominjajo na zgodovino objekta. Ogromni mešalci namesto lestencev so res nenavaden pristop k dekoriranju, vendar pa nekaj bolj industrijskega pridiha pravzaprav lahko deluje osvežujoče v vsakem domu.

concrete9.jpg

Vsekakor pa Bofilov dom ni samo industrijski, temveč tudi nadvse topel. Oboki so lepo zaokroženi, prostori so obloženi z marmorjem, keramičnimi ploščicami in lesom, zavese so dolge in plahutajoče, okna pa romantična. Dom deluje luksuzen pa tudi miren in udoben. Stvaritev slavnega arhitekta dokazuje, da je nekdanji industijski objekt lahko vedno tudi moderna rezidenca.

concrete17.jpg

Več prostorov te neverjetne vile si lahko ogledate v naši fotogaleriji.