Kdaj ga lahko pustite samega?

Otroci fizično in mentalno dorastejo ob različnem času. Celo v isti družini so si lahko povsem različni. Eden je lahko zaupanja vreden že pri osmih letih, drugi pa še kot najstnik ne. Celo identični dvojčki imajo lahko povsem drugačne osebnosti. Kako naj se torej starši odločijo, da otroka pustijo samega?

Mnogi težavo rešijo tako, da jo odložijo. Toda prej ali slej boste morali nujno do bližnje trgovine, vaš otrok pa bo končeval domačo nalogo ali gledal najljubši program in ne bo hotel iti  z vami. "Saj te ne bo samo pol ure", se bodo pravzaprav povsem racionalno uprli in vztrajali, da bo z njimi vse, kakor mora biti. Torej se boste vdali v usodo, še prej pa povedali kopico že stoletja starih nasvetov, kot sta: zakleni za mano in ne spuščaj nikogar v stanovanje. Kljub temu pa boste, preden se vrnete domov, prava živčna razvalina.

girl_tv.jpg

Zato se je bolje pripraviti vnaprej ter vašemu otroku pomagati spoprijeti se z večjo samostojnostjo na njegovi strani in večjim zaupanjwm na vaši.

Najdite zanesljivega soseda

Najprej svojemu otroku priskrbite vsaj dve odgovorni odrasli osebi, ki živita dovolj blizu, da se lahko otrok k njima hitro zateče. To so lahko sosedje ali člani družine, ki jih seveda o njihovi novi vlogi ne smete pozabiti obvestiti. Otroku ob telefonu zapišite njuni telefonski številki, še bolje pa je, če si ju zapomni. 

Razložite otroku vse pomembne podatke

Prav tako otroku nekam zapišite vaš točen naslov, ki si ga mora prav tako zapomniti. Vedeti ga mora namreč, če pokliče policijo, gasilce ali reševalce. Tudi te službe jim podrobno predstavite ter jim razložite, kdaj jih lahko prosijo za pomoč.

Otrok mora seveda vedeti tudi telefonske številke staršev, ni pa slabo niti, da vedo, kam se odpravljate. Najbolje je, da jim tudi to vedno zapišete, saj lahko hitro pozabijo.

f8a6c80e4bcc80c1a84ed19f0029.jpeg

Skupaj premislita, kaj se lahko zgodi

Z otroki se pogovorite, kaj se lahko zgodi, medtem ko so sami doma. Razumeti morajo, da ne smejo odpirati vrat neznancem ali komur koli, ki pokliče, razlagati, da so sami doma. Vsem naj povedo, da starši trenutno ne morejo priti k telefonu, da pa jih bodo poklicali nazaj takoj, ko bo to mogoče. Močno pa poudarite tudi, da nikoli nikomur ne smejo zaupati, da so ob določenem času vedno sami doma.

Zabičajte jim tudi, da se med odsotnostjo odraslih ne smejo kopati, kuhati ali se dotikati nožev. Najbolje je, da naredite pregleden seznam pravil, med katere lahko vključite tudi, da morajo narediti domačo nalogo, preden sedejo pred televizijo, in da ne smejo jesti sladkarij pred obrokom. Dajte jim občutek, da jim zaupate, da so dovolj odrasli, da se lahko držijo pravil. Sicer pa naj se zavedajo, da njihova samostojnost ne bo trajala dolgo.

232346_home_alone_9_super.jpg

Začnite počasi

Najprej otroka pustite samega pol ure, nato pa ta čas počasi podaljšujte. Tako se boste tudi sami lažje spoprijeli z občutki skrbi in celo krivde, pa tudi on se bo lahko navadil biti sam doma. Nekaterim otrokom je namreč kljub temu, da so zelo ponosni nase, biti sam nekoliko zastrašujoče. Velikokrat si predstavljajo, da slišijo glasove. Takšnim strahovom se nikoli ne posmehujte. Če otrok pravi, da je slišal glasove na podstrešju, ga skupaj preiščita. Mogoče je, da je pravzaprav slišal zvoke, ki so bili prisotni že prej, vendar pa nanje, ko je bil s starši, nikoli ni bil pozoren.

Večina otrok bo novo odgovornost prevzela zelo resno. Da jih pustimo same doma, je namreč za njihov razvoj izredno pomembno. Daje jim občutek samostojnosti kakor tudi občutek, da se lahko zanesejo nase, kar neznansko povečuje njihovo samozavest in sposobnost spoprijemanja z drugimi težavami, ki jim pridejo na pot.