Barve

Nežne, kremne barve, zelena, svetlo rjava in hladno modri odtenki so najboljša kombinacija za navidezno povečanje prostora, saj sobo posvetlijo in odprejo. Svetlo pobarvane stene namreč svetlobo bolj odbijajo, za razliko od temnejših barv, ki absorbirajo svetlobo, prostor potemnijo in ga pomanjšajo. Stene zato prepleskajte v svetlih odtenkih in dodajte le okrasno črto ob robovih v temnejši barvi, vsaj nekaj kosov pohištva pa naj bo enake barve kot stene.

make_your_room_look_bigger_with_simple_blue_and_white_colours_decoration.jpg

Postavitev pohištva

Pohištvo velikokrat zavzame preveč prostora, vendar se lahko občutku prenatrpanosti izognete, če upoštevajte te nasvete: uporabljajte večnamensko pohištvo, ki ga je mogoče zložiti in pospraviti, na primer zložljive klubske in kuhinjske mize, kavči, ki jih razprostremo v ležišče, postelje s predali in podobno.

Izogibajte se baročnemu stilu opremljanja in raje ohranite čiste in enostavne linije. Večje kose pohištva namestite ob steno, da prostor odprete in da prehod čez sredino sobe ni zaprt; če se tla dobro vidijo, bo soba videti prostornejša.

modern_house_interior_design_white_sofa_set_588x392.jpg

Postavite pohištvo ob kotih tako, da sprostite diagonalo. Ta je namreč najdaljša ravna linija v prostoru in če jo odprete, boste sobo navidezno povečali. Če imate visoko pohištvo, segajoče do stropa, bo videti, kot da je strop nižji, zato je bolje uporabljati manjše kose, med katerimi pustite tudi dovolj prehodnega prostora.

Prava razsvetljava

Čim bolj osvetljen prostor je ključen za vizualno povečanje: spustite čim več naravne svetlobe skozi okna ali pa dodajte nekaj novih svetil po sobi. Najbolje je, da poskušate izkoristiti naravno svetlobo. Če je le možno, namesto sten namestite čim več steklenih površin in odprite pogled ven.

pravilno_osvetljena_majhna_soba_ki_tako_postane_vecja_in_z_obcutkom_vecje_globine.jpg

Po prostoru postavite več ogledal ali drugih odbojnih površin, na primer, steklene klubske mizice, steklena vrata omaric, ki jih usmerite v središčno točko sobe in proti oknom. Odsevala bodo vse vire svetlobe ponoči in podnevi ter ustvarjala občutek večje globine prostora.

Organizacija in čiščenje

Pospravljen prostor z minimalno izpostavljenimi predmeti bo videti večji, kot če je utesnjen s prenatrpanimi drobnarijami, zato z vidnih mest pospravite vse odvečne pripomočke in okrase ter ohranjajte organiziran videz po načelu: manj je več. Posebno pozornost namenite čiščenju tal, saj bolj ko bodo čista, svetleča in opazna, večji bo občutek prostornosti.

small_bedroom_fooling_the_ey_of_the_observer_looking_bigger.jpg

Dekoracija

Ne prekrivajte sten z veliko slikami, ampak ise odločite raje za eno večjo sliko, ki ne bo dajala občutka prenatrpanosti. Za dekoracijo priporočamo čim manj predmetov; pri okraševanju pa morate v prostoru le izbrati določeno točko, na katero se osredotočite in jo poudarite. V jedilnici je to, na primer, miza, v spalnici postelja, v dnevni sobi pa sedežna garnitura.

Izberite zofo ali stol z odprtimi naslonjali za roke in izpostavljenimi nogami, zraven pa dodajte stekleno klubsko mizico, da prostor kar najbolj odprete.

Več idej, kako navidezno povečati prostor, si lahko ogledate v naši fotogaleriji.