V takšnih primerih po navadi takoj posežemo po insekticidih, ki jih lahko kupimo v vseh prodajalnah, toda obstajajo tudi okolju bolj prijazni načini, kako mravljam pokažemo, da v našem domu niso dobrodošle.

Kako jih preženete naravno

Po poteh mravelj, kjer jih največkrat vidite, razpršite limonin sok, eterično olje citrusov ali kis. Z njimi lahko tudi namočite vrvice in jih razpostavite po stanovanju. Na več mestih lahko postavite majhne posodice kisa, zmešanega z medom, ali posodice z zmesjo pomarančne skorjice, ki ste jo v mešalniku zmešali z nekaj vode. Po poteh lahko posujete sodo bikarbono, otroški puder, kavo ali cimet oziroma jim te sestavine nastavite zašite v tanke platnene vrečke. Mesta, kjer se premikajo, lahko polijete z vrelo vodo, ki bo uničila vonj, po katerem se ravnajo. Lahko pa jim prek poti s kredo narišete črte. Presenečeni boste, da jih ne bodo prekoračile.

cloves_and_cinnamon.jpg

Da mravljam preprečite vstop v dom, okoli hiše posadite meto; predvsem pa z njimi vedno poskušajte ravnati razumsko. Razmislite, kako jih lahko preusmerite drugam. Če živite v hiši, jim denimo s sladkorjem posujete pot do območja zunaj vašega domovanja, kjer bodo lahko našle hrano (denimo do komposta).

Vedite tudi, da se mravlje pojavijo z razlogom: ta pa je po navadi iskanje vode in hrane. Zato prehrambene izdelke vedno shranjujte v embalaži, v katero ne morejo prodreti, po pripravi hrane pa kuhinjo vestno pospravite. Preverite tudi, ali morda kje pušča vodovodna napeljava. Posebno podrobno preglejte pod umivalnikom. Redno pa čistite tudi okenske police in kote, kjer se lahko nabira mrtev mrčes.

talc_powder.jpg

Kaj storiti, če jih ne morete odgnati

Včasih preganjanje ni dovolj, temveč morate mravlje nekako povsem odstraniti. Toda tudi za to obstaja nekoliko bolj zelen način. Osmino žličke boraksa v prahu zmešajte s sladkorjem ali medom. To je pravzaprav mešanica, ki jo pogosto uporabljajo tudi v komercialnih insekticidih. Mravlje jo odnesejo v svojo kolonijo, ki se tako zastrupi. Pazite le, da boraks ne morejo doseči vaši otroci in hišni ljubljenčki, čeprav jim tako majhna količina načeloma ne bi smela škoditi.