Azbest so od sredine 19. stoletja pa vse do zakonske prepovedi redno uporabljali kot primes gradbenim materialom, namenjenih gradnji stanovanj in hiš. Zato strokovnjaki menijo, da je še danes prisoten v več kot polovici zasebnih domov. Kljub temu, da je to zaskrbljujoče, pa je azbest smrtno nevaren le, če njegovi delci pridejo v zrak, ki ga dihamo. V tem primeru lahko povzroči rakava obolenja, še posebno na pljučih.

Smrtno nevarno vdihavanje azbesta

Strokovnjaki trdijo, da azbest ni tako nevaren, če ga ne vdihavamo, se ga ne dotikamo in ga ne premikamo. Vendar se nesreče dogajajo in hitro se lahko zgodi, da denimo med prenovo doma poškodujemo mesto, kjer je vgrajen azbest. Po navadi med prvo izpostavljenostjo azbestnim vlaknom in diagnozo bolezni preteče veliko časa (latentna doba je 15 do 60 let).

asbestos_removal_costs.jpg

Azbest iz starejših domov običajno nikoli ni bil odstranjen. V Sloveniji smo šele leta 2006 sprejeli zakon o odpravljanju posledic dela z azbestom, ki je predvidel odškodnine in ugodnosti za delavce, več let izpostavljene azbestnim vlaknom v proizvodnji. Vendar pa v zakonu ni določil za odstranjevanje azbesta iz zasebnih domov.

Kje najdemo azbest?

V starejših domovih je torej azbest po navadi v stenah, stropih ali strešni kritini. Seveda pa je možno najdi delce azbesta tudi drugje, celo na najbolj nepredstavljivih mestih, na primer v ceveh ali talnih ploščicah, izolacijskih materialih, nadstreških, žlebovih ter drugje.

azbest.JPG

Težko je natančno trditi, koliko azbesta je še ostalo v naših domovanjih,ne da bi najeli strokovnjaka, ki je sposoben to ugotoviti. Običajno je treba testirati vsebnost azbestnih vlaken na več predelih doma, saj ga ponekod ni, spet drugje pa ga najdemo. Zato bi bilo morda pametno, da tudi vi preverite, ali imate v vašem domu ta strupen material, ter ga daste strokovno odstraniti.