Velikokrat je prav od delovnega prostora odvisno, ali se bo lahko učenec pozorno in osredotočeno posvetil svojim delovnim nalogam ali ne.

Naredite dovolj prostora za učbenike in računalnik

Poleg tega je danes treba v delovni kotiček nekako umestiti tudi računalnik. Ta namreč ni le dobro pomagalo za iskanje novih informacij, temveč ga čedalje več učiteljev pri učenju celo zahteva. Kombiniranje klasičnega učenja in iskanja podatkov z računalnikom se je namreč pokazalo za bolj uspešen način za boljše razumevanja snovi kakor tudi njenega pomnjenja. Potrudite se tudi izbrati čim bolj kakovosten zaslon, pazljivo pa namestite tudi ostrino in svetlost slike, da si vaš otrok ne bodo preveč naprezal oči.

child_desk_and_chair_set_bedroom.jpg

Kupite anatomsko oblikovan stol

K mizi, ki ima prostor tako za knjige kot tudi za računalnik, postavite anatomsko oblikovan stol. Njegovo višino uskladite z delovno površino; naj bo takšna, da se lahko otrok med pisanjem ali tipkanjem drži vzravnano, njegovi komolci pa so naslonjeni pod pravim kotom. Preverjajte tudi, kako sedi med učenjem in ga po potrebi kdaj popravite. Prav tako ga opomnite, da na vsake pol ure vstane od mize, se pretegne in naredi nekajminutni odmor.

Pospravite okolico

Okolica kotička za učenje naj bo pospravljena in ne polna navlake. Stran pa umaknite tudi vse stvari, ki bi otroku lahko odvračale pozornost: denimo televizija ali telefon. Prostor naj bo čim bolj prazen, v njem pa naj bodo večinoma samo pripomočki za učenje: ura, tabla, svinčniki in tako naprej. Ob mizi naj bosta predalnik ali omara, kamor lahko otrok pospravi svoje učbenike in zvezke oziroma vse, česar ne potrebuje. Če mora otrok namreč med učenjem veliko vstajati in odhajati na različne konce stanovanja, to slabi njegovo osredotočenost pa tudi voljo za učenje.

lollydesk_study_desk_convert_to_singke_bed.jpg

Odstranite motnje

Prostor naj bo tudi zračen in ravno prav topel, čim bolj pa tudi zaščiten pred motnjami, ki jih lahko povzročijo hrup pod oknom, glasni pogovori, nenehno pristopanje sostanovalcev, zvonjenje elektronskih aparatov in tako naprej.

Namestite kakovostno osvetlitev

Za zdravje in delo možganov pa je zelo pomembna tudi pravilna osvetlitev. Pripomore celo k občutku budnosti in večje koncentracije. Najboljše je v prostor spustiti naravno svetlobo, če pa to ni mogoče, kupite čim bolj kakovostno svetilo, ki bo zajelo čim večjo delovno površino, njegova svetloba pa bo čim bolj podobna dnevni. Prav tako pazite, da ga postavite tako, da se njegova svetloba ne odbija od računalniškega zaslona.