Regrat kot cenjeno zdravilo

Regrat je eno najboljših zelišč, ki mu pripisujejo moč ohranjanja mladosti, in verjetno najbolj znan travniški plevel, ki raste po travnikih in ob poteh po zmerno toplih območjih. Ta drobna rastlinica je (vsaj v začetni fazi rasti) izredno bogata z vitamini A, B in D, rudninskimi snovmi, betakaroteni, borom, kalcijem, železom, lecitinom in kalijem. Ali ste morda vedeli, da regrat vsebuje več vitamina A kot korenje? Vsebuje tudi holin, škrob, beljakovine, eterična olja, vosek in sluz. Regrat, ki sicer nima značilnega vonja, je za marsikoga odbijajoč zaradi svojega grenkega okusa. Vendar je treba vedeti, da so ravno grenčine pomembne pri spodbujanju teka, medtem ko vlaknine v regratu skrbijo za boljšo prebavo.

Tudi v ljudskem zdravilstvu je regrat zelo cenjeno zdravilo za jetra, saj ga že stoletja uporabljajo kot zdravilo proti zlatenici, listi in cvetovi pa so tisti, ki so izjemno bogati z lecitinom – snovjo, ki ohranja zdrava jetra. Regrat je tudi odličen diuretik, saj pospešuje izločanje seča, spodbuja delovanje jeter, pomaga pri sladkorni bolezni, celulitu, kožnih boleznih, protinu in revmi. Zato ni nobeno presenečenje, da ga slovenska domača kuhinja zelo ceni. Pa čeprav postreženega zgolj v solati, z vročim krompirjem, morda s kuhanim jajcem; tistim, ki jim ni treba paziti na kilograme in holesterol, pa tekne tudi z ocvrto slanino ali zabeljen z domačimi ocvirki.

Nepogrešljiv na naši mizi

Regrat se odlično obnese tudi v kulinariki. Sveže regratove liste uporabljamo v solatah in juhah, iz cvetov pa pripravimo okusen regratov med. Regratov med pripravimo tako, da dve manjši košarici regratovih cvetov namočimo v dveh litrih vode in jih počasi segrevamo do vretja. Ko voda zavre, lonec odstavimo in ga pustimo stati čez noč. Naslednji dan sok odcedimo ter vanj vmešamo dva kilograma sladkorja in sok dveh limon. Odkrit lonec postavimo na najmanjši ogenj in pol ure počasi kuhamo. Med ne sme biti preveč tekoč, saj bi se utegnil skisati, in ne preveč gost, ker bi čez čas kristaliziral. Nalijemo ga v steklene kozarčke ter hranimo v hladnem in temnem prostoru.

Mlade regratove liste lahko dušite za prilogo k drugim jedem in si liste pripravite kot špinačo, saj so okusni kljub temu, da so grenki. Korenino lahko očiščeno dodate v kozarec k vloženi zelenjavi, če pa korenine spražite, lahko iz njih in njihovih izvlečkov naredite kavni nadomestek. Zelo priljubljen je tudi regratov sirup. Z regratom pripravljamo rižote, narastke in omlete, dodajamo ga zeliščnim omakam, lahko pripravimo tudi regratov pesto.

Testenine s česnom in regratom

regrat2.jpg

Sestavine:
250 g špagetov
150 g pancete ali slanine, narezane na kocke
polovica na drobno sesekljane čebule
pest regrata
2 stroka česna
1 skodelica sveže naribanega parmezana
2 čajni žlički olivnega olja
sol in sveže mlet poper po okusu

Priprava:
Voda naj zavre v velikem loncu. Dodamo špagete in jih skuhamo na zob. Medtem ko se testenine kuhajo, kanemo v teflonsko posodo nekaj kapljic olivnega olja. Dodamo panceto ali slanino in pražimo 2–3 minute, da se začne topiti maščoba in robovi dobijo zlatorjavo barvo. Dodamo čebulo in jo pražimo eno minuto, da se zmehča. Dodamo regrat in česen ter dobro premešamo. V večji posodi zmešamo testenine in regratovo mešanico. Dodamo nariban sir in olivno olje ter vse skupaj ponovno premešamo. Začinimo s soljo in poprom ter takoj postrežemo.

Regratov pesto

regrat3.jpg

Sestavine:
60 g očiščenega regrata
40 g parmezana
20 g mladega ovčjega sira pekorino
10 žlic olivnega olja
2 žlici pinjol
sol, strok česna

Priprava:
V možnar stresemo regrat in sol ter ju stremo. Nato ju z žlico predevamo v manjšo posodo. V možnar položimo strok česna, ki ga na drobno stremo in dodamo k regratu. Pinjole stresemo v možnar in jih stremo. Nato jih vmešamo k regratu in česnu. V posodo z vsemi sestavinami na drobno naribamo obe vrsti sira, potem pa med nenehnim mešanjem prilijemo olivno olje, da dobimo gosto, gladko, kremasto omako. Pesto postrežemo z različnimi vrstami testenin, ki jim po okusu lahko dodamo mehko kuhano jajce.

Regratova juha

regrat1.jpg

Sestavine:
20 dag očiščenega in opranega regrata
5 srednje debelih krompirjev
1 do 2 dcl mleka
2 stroka česna
nekaj žlic dobrega olivnega olja
sol, poper
kisla smetana

Priprava:
Regrat prevremo v kropu, ki smo mu dodali kozarec mleka. Skoraj do konca skuhamo olupljen krompir. Tik preden je kuhan, mu dodamo regrat in vse skupaj vremo še nekaj minut. Na olivnem olju prepražimo česen, da zadiši, nato olje s česnom zlijemo v juho. Če želimo svetlejšo in malo »slajšo« juho, dodamo še nekaj žlic mleka ali sladke smetane. S paličnim mešalnikom zmešamo, solimo in popramo. Po želji lahko dodamo tudi na olju popečene kocke belega kruha.

Okusne recepte najdete vsako sredo v Dnevnikovi prilogi Nika.