Pomembno je pustiti dovolj prostora

Jedilnice so lahko opremljene v zelo različnih stilih, toda nekatera pravila izbire in postavljanja pohištva veljajo za vse. Jedilna miza in stoli morajo biti denimo postavljeni tako, da tistim, ki sedijo za njo, ni treba vpiti, da bi se lahko med seboj slišali; prav tako pa mora biti tudi dovolj prostora, da lahko brez težav odrinemo stol in vstanemo.

_12.jpg

Velikost pohištva torej prilagodite velikosti prostora. Izberite takšne kose, da je med stoli in steno še vedno dovolj praznega prostora, da je mogoče vstati in zapustiti mizo. Prav tako naj bo tudi cel meter praznega prostora med vrati in mizo. Samo tako lahko namreč gostitelj sproti prinaša jedi in odnaša prazne krožnike.

Ujemajoči se miza in stoli

Četudi ni treba kupiti mize in stolov v kompletu, pa se morajo ujemati vsaj toliko, da je mogoče stole brez težav potisniti pod mizo ali izpod nje. Ne poskušajte jih postaviti preveč skupaj, saj morajo imeti vsi, ki so za mizo, dovolj prostora, da jim komolcev  ves čas obroka ni treba prisilno držati čim bolj ob telesu.

marco_meneguzzi_masculine_interior_design_kitchen.jpg

Jedilnica je tudi izredno primerno mesto za lestenec, ki jo pri priči spremeni v bolj slavnostno, vendar pa ta nikoli ne sme biti prenizek, saj lahko moti posedene, ki so nekoliko višji, pa tudi gostitelj se lahko med postrežbo po nesreči zadene vanj.