Lesene hiše niso le počitniška zatočišča v okrilju narave. Danes so spet čedalje bolj pogoste tudi kot povsem normalna domovanja. Obstaja namreč več razlogov, zakaj so veliko bolj praktične in prijazne kot tiste klasične.

waimarama_house_4_east_elev.jpg

Trpežne in bolj varne v primeru potresov

Glavna prednost lesene hiše je predvsem, da je zgrajena iz povsem naravnega materiala, ki nima negativnega vpliva na stanovalce ter tako ustvarja veliko bolj prijetno bivalno okolje. Prav tako je les izredno trpežen material. Če se ozrete po kakšni bližnji vasi, boste gotovo našli leseno domačijo, ki stoji že sto let in več. Z dobrim vzdrževanjem lahko lesene hiše pravzaprav trajajo celo občutno dlje kot klasične. Dokazano pa je celo, da so zaradi edinstvenega načina gradnje veliko bolj varne v primeru potresov. Ker je les tako kakovosten naravni izolator, pa nam ni treba dodatno zapravljati še za precej drage druge načine izolacije.

green_home_designs_2.jpg

Lesene hiše so najpogosteje zgrajene iz lesa smreke, čeprav je mogoče uporabiti tudi druge vrste lesa (mogoče je tudi različne dele hiše postaviti iz različnih vrst lesa ter tako doseči še dodaten estetski učinek). Uporabljamo lahko les različne debeline s premerom od 25 do 45 centimetrov. Da bi si lahko predstavljali, kaj to pomeni, naj vam povemo, da so lastnosti dvajset centimetrov debelega lesenega zidu podobne lastnostim 37 centimetrov debelega opečnega zidu.

V lesenem objektu je manj prahu

Če nič drugega, pa vas bo zagotovo prepričalo dejstvo, da se v lesenih objektih nabira veliko manj prahu, saj les preprečuje statično naelektrenost. Ne boste pa privarčevali le časa, ki bi ga sicer potrošili za brisanje površin, temveč tudi denar. Potrebovali boste namreč veliko manj energije za ogrevanje in hlajenje, to pa zato, ker je v lesenih zidovih vedno enaka temperatura kot v prostoru. 

wooden_houses_right_6.jpg

Prednosti je resnično toliko, da je čas, ko so v lesenih hišah živeli samo resnični obsedenci z varovanjem okolja, že zdavnaj mimo. Današnje lesene hiše niso samo preproste brunarice, niso niti rustikalne domačije. Tehnično in arhitekturno so lahko v samem vrhu. Kakšna paša za oči so, pa si lahko ogledate tudi v naši fotogaleriji.