Ventilatorji za svoje delovanje porabijo kar 90 odstotkov manj energije kot klimatske naprave, kljub temu pa prostore ohranjajo kar sedem do deset stopinj hladnejše od zunanje temperature. Sicer so klimatske naprave res primernejše za starejše ali bolne, toda drugim družinskim članom bi moral ob primerni uporabi senčil zadostovati tudi ventilator.

Da bi bila vaša izbira še bolj okolju prijazna, izberite ventilator, ki nosi energijsko nalepko. Energijsko varčnejši ventilatorji lahko namreč še dodatno znižajo vaše stroške za energijo, saj so lahko za kar 50 odstotkov bolj učinkoviti od običajnih. Pri izbiri pazite še, da velikost ventilatorja prilagodite velikosti sobe.

 

ceiling_fan_7.jpg

Moderni stropni ventilatorji pa lahko pomagajo celo, ko je hladno. Takrat lahko namreč navzdol potisnejo topel zrak, ki se naravno zadržuje pod stropom, saj se topel zrak vedno dvigne nad hladnega. Ko je toplo, enostavno ventilator zavrtite v nasprotno smer ure in topel zrak bo potegnil navzgor. Ko je hladno, pa ventilator zavrtite v smeri ure in topel zrak bo potisnil navzdol.