V zgradbo, imenovano Rota, je poleg kovinskega stopnišča vgrajeno tudi dvigalo, zato lahko stanovalca kljub morebitnim težavam z gibanjem brez težav prehajata med nadstropji. Zlahka se odpravita v pritličje, kjer lahko zaplavata v elegantnem ogrevanem bazenu, ali pa se zapeljeta do podstrešja, kjer lahko občudujeta enkraten razgled na center mesta.

casa_rota_1.jpg

Življenje kot na barki

V notranje prostore pride tudi dovolj naravne svetlobe, saj ima hiša na sredini svetlobnik, skozi katerega lahko svetloba vstopi v vsa nadstropja - vse do bazena na dnu. Notranje vertikalno dvorišče skozi zastekljene stene odseva vodo iz bazena in omogoča, da hlapi tople vode (temperatura vode je 37 stopinj Celzija) napolnijo dvorišče in višje ležeče prostore.

casa_rota_00.jpg

Upravljanje hiše

V zgradbo so vgrajeni štirje sistemi za nadzor nad temperaturo vode in vlažnostjo v prostorih. Voda je pravzaprav uporabljena, da hišo tudi pasivno ohlaja in ogreva s pomočjo navzkrižnega sistema prezračevanja. Spodnje nadstropje je popolnoma vodoodporno: tla, stene in stropi so pobarvani z belo kloridno gumo, nenavadno oblikovano stopnišče pa je prevlečeno z lakom, odpornim na morsko vodo.

casa_rota_2.jpg

Pri prenovi so sodelovali arhitekt Manuel Ocaña in ekipa notranjih oblikovalcev: Roberto González García, Lucía Martínez in Sebastián Camacho, ki je narisal tudi umetnino na dnu bazena. Prenova hiše je lastnico Kristino Rota stala okoli 130.000 evrov.

Več fotografij hiše Rota pa najdete v naši fotogaleriji.