Ste sploh kdaj videli pravo nočno nebo?

Svet je precej pretresla fotografija Zemlje z neba, ki jo je leta 2000 objavila Nasa, ameriška Nacionalna agencija za vesolje in aeronavtiko. Fotografija je pravzaprav sestavljena iz stotine slik, ki so jih posneli njeni sateliti; veliko strokovnjakov pa se sprašuje, ali naš planet enajst let kasneje ni morda osvetljen še nekoliko bolj.

earthlights2_dmsp_big.jpg

Če živite v mestu, se morate, da bi popolnoma razumeli učinek tako razširjenih svetil, nekoč odpraviti na bolj osamljeno območje. Če v bližini ni nobenih večjih virov svetlobe, nebo pa ni oblačno, boste navdušeni nad pogledom v nebo, ki se vam bo nenadoma odprl. Če je noč še posebno jasna, se vam bo zdelo, da zvezde vidite tako dobro, da se jih lahko, če samo malo bolj iztegnete roko, celo dotaknete. Vedeti pa morate, da je bil pred industrijsko revolucijo pogled še lepši. Sedaj ga namreč nekoliko zastira tudi onesnaženo ozračje.

Svetlobno onesnaženje je tudi simptom druge pomembne težave, ki jo ima naš planet, namreč globalnega segrevanja. Da bi dobili svetlobo, potrebujemo elektriko; elektriko pa večinoma pridobivamo s sežiganjem fosilnih goriv, ki večajo količino ogljikovega dioksida v ozračju, kar sčasoma spreminja naše podnebje.

Zmanjšajte svoj vpliv na okolje

Svetlobno onesnaženje pomembno vpliva na okolje: nočne ptice denimo uporabljajo luno in zvezde za orientacijo, zato jih umetna svetloba včasih zmede; morske želve pa bežijo od močne svetlobe, zato tolikšna osvetljenost menja njihove vzorce razmnoževanja. Po drugi strani pa komaj izvaljene želvice svetloba privlači, zato se namesto v morje večkrat raje odpravijo kar proti mestu. Svetlobno onesnaženje povečuje tudi onesnaženje zraka. Svetloba namreč uničuje radikale nitrata, ki zvečer nastanejo v ozračju in ga pomagajo čistiti.

2222529405_b96b2e32c4.jpg

Seveda se naš planet nikoli ne bo vrnil v prazgodovino in ga verjetno nikoli več ne bo oblila resnična tema, toda vsakdo izmed nas lahko vsaj nekoliko zmanjša svoje svetlobno onesnaževanje. Svetila uporabljajte samo takrat, ko jih resnično potrebujete. Pazite, da ne prižgete preveč svetil naenkrat. Izberete pa lahko tudi sijalke, ki so varčne. Priporočljivo je vgraditi tudi posebne senzorje, ki luč ugasnejo, ko začutijo, da ni nikogar v prostoru. Živite pa lahko tudi bolj v skladu z naravo in se odpravite spat, ko vaše mesto prekrije mrak.