Povzroča vsakoletno cepljenje nepotreben stres?

Vsak lastnik psa ve, da je cepljenje za žival precej neprijeten dogodek: pes je vidno vznemirjen in se trese. Že zato je precej nerazumljivo, zakaj bi morali pse proti steklini cepiti vsako leto, če pa proizvajalci pri nas uporabljanih cepiv predvidevajo eno cepljenje v razdobju dveh ali treh let (predpisan čas, ki mora preteči med dvema cepljenjema, se razlikuje od proizvajalca do proizvajalca). Poleg tega društvo trdi, da lahko cepljenje povzroči neželene stranske učinke, ki se morebiti ne pokažejo takoj, lahko pa izbruhnejo kdaj kasneje. Menijo, da z nepotrebnim in prepogostim cepljenjem živali neupravičeno spravljamo v nevarnost.

dog_hiding_desk_animal.jpg

Vsakoletno cepljenje pa predstavlja za lastnike psov tudi precej velik strošek, sploh če skrbijo za več živali. Eno cepljenje namreč stane okoli trideset evrov. Čeprav je zakonsko obvezno, se zato kar nekaj lastnikov za cepljenje tudi ne odloči; bi se pa morda odločili, če bi morali takšen račun poravnati samo vsaka tri leta.

Bo ministrstvo spremenilo pravilnik?

Društvo je zato Ministrstvu za kmetijstvo dostavilo predlog, da pravilnik spremeni tako, da so psi proti steklini cepljeni glede na priporočilo uporabljenega proizvajalca cepiva. Prav tako želijo, da veterinarji uporabljajo cepiva, ki zagotavljajo čim daljše trajanje imunosti in torej čim manj pogosto cepljenje. Omenjajo denimo, da so v Združenih državah Amerike ugotovili, da lahko imunost pri zdravem psu, ki ima prijetno in urejeno življenje, traja celo od pet do sedem let. Predlagajo pa tudi, da država lastnikom psov vrne denar, ki so ga morali ti vsako leto neupravičeno plačati za cepivo, ki naj bi zagotavljalo zaščito več let.