Z nekaj popravki je mogoče kopalnico narediti varnejšo tudi za starejše in bolnike.

Odstranite držala za brisače

Da, prav ste prebrali. Odstranite vsa držala za brisače. Ko ljudem zdrsne, se namreč instinktivno oprimejo prve stvari, ki je približno v višini njihovega pasu. V kopalnici so to po navadi ravno držala za brisače, ki pa največkrat enostavno niso dovolj močna, da bi zdržala takšno težo.

Namestite varnostna držala

bathroom_grab_bar_set.jpg

Običajna držala za brisače zamenjajte z varnostnimi držali, ki so na dveh koncih dobro pritrjena na steno in se jih lahko brez skrbi oprimemo. Če jih namestimo poleg kadi ali stranišča, se starejši lahko nanje naslonijo med vstajanjem. Nanje je mogoče tudi obesiti brisače. Na voljo so v različnih dolžinah ter jih lahko postavimo horizontalno, vertikalno ali diagonalno.

Namestite kopalno klop

Kupite kad, ki ima vratca, ali pa nanjo namestite kopalno klop. Kopalna klop omogoča udobno sedenje med kopanjem, po kopanju pa starejšim osebam ni treba zlesti čez rob kadi, temveč se le pomaknejo proti koncu klopi, ki sega izven kadi. Tako lahko vstanejo veliko lažje in varneje.

c26_b000lxg9om_2_l.jpg

Preprečite spolzka tla

Na tla položite protidrsno preprogo za kopalnice ali jih premažite s nevidno tekočino proti drsenju. Z njo lahko premažete tudi kad.

Izberite pravo glavo za prhanje

Glava za prhanje naj ne bo fiksirana, temveč naj jo bo mogoče prijeti v roko. Tako se starejšim med prhanjem ni treba preveč premikati.

Dvignite straniščno školjko

Namestite straniščno školjko, ki je dvignjena. To so novejši modeli stranišč, vendar pa bodo v prihodnosti verjetno prav vsa takšna. Nanje je namreč bolj preprosto sesti in z njih lažje vstati. Kupiti je mogoče tudi posebne nastavke, ki jih namestimo na običajno školjko.

blue_savanah_raised_toilet_seat.jpg

Snemite vrata

Varnost mora biti vedno na prvem mestu, zato morda ni odveč sneti vrata in namestiti nekoliko težjo zaveso. Tako imajo uporabniki dovolj zasebnosti, vendar pa lahko v primeru nesreče vsakdo priskoči na pomoč. Če bi vseeno raje imeli vrata, pa se lahko odločite za takšna, ki se odpirajo navzven. Oseba namreč lahko pade in s svojim telesom prepreči, da bi v primeru nesreče vrata odprli in ji priskočili na pomoč.