Ameriški seznam kemične snovi razdeli na dve skupini: na znane povzročitelje raka in potencialne povzročitelje raka. Sedaj so v prvo skupino dodali tudi formaldehid, v drugo pa stiren in določena vlakna steklene volne.

Formaldehid

Formaldehid je brezbarvna in vnetljiva kemična snov, ki jo lahko prepoznamo po močnem vonju. V izdelkih za dom ga običajno najdemo v obliki smole, in sicer v lesenih kompozitih, plastiki, sintetičnih vlaknih in celo obdelanem tekstilu. Že pred dolgo časa je bil na seznam uvrščen kot potencialno rakotvorna snov, saj so na njegovo nevarnost opozorile študije na živalih; kasneje pa se je izkazalo, da tudi ljudje, ki so mu izpostavljeni, za rakom obolevajo pogosteje kot drugi.

bergmann_wood_furniture.jpg

Vlakna steklene volne, ki jih lahko vdihnemo

Steklena volna se posebno pogosto uporablja kot izolacija. Študije na živalih sicer niso pokazale, da bi vsaka vrsta steklene volne povzročala tveganje sama po sebi, so se pa izkazala za nevarna določena vlakna, ki jih lahko vdihnemo, poleg tega pa so tako trpežna in odporna, da jih naše telo dolgo ne more izločiti.

Stiren

Stiren se uporablja v proizvodnji plastike, gume, izolacije, steklenih vlaken, cevi in celo spodnjega dela preprog; najbolj pogosto pa smo mu pravzaprav izpostavljeni, ko vdihavamo cigaretni dim. Izpostavljeni smo mu lahko tudi v slabo prezračenem prostoru, njegovo nevarnost pa so pokazale študije na živalih.

some_color_modern_plastic_furniture_design.jpg

Seveda pa je treba opozoriti, da je razvoj raka vedno odvisen tudi od vrste izpostavljenosti rakotvornim snovem, ki jih moramo po navadi vdihavati v večjih količinah in dlje časa, kakor tudi od občutljivosti posameznika.