Nepostarnik

Nepostarnik ima veliko majhnih cvetov, ki se zdijo nekoliko razcefrani. Prav ti vsebujejo kumarin, naravno dišavo, ki odganja komarje. Kumarin je pogosto tudi ena glavnih sestavin umetnih repelentov; vendar pa cvetov ni dobro nanesti naravnost na kožo, saj lahko povzročijo vnetje. Najbolje je, da nepostarnik enostavno razpostavite po vašem domovanju. Odlično uspeva tako v cvetličnih lončkih kot tudi na vrtu. Posadite ga lahko celo v kamniti vrt.

ageratum_houstonianum.jpg

Ognjič

Živopisni veliki cvetovi ognjiča so prekrasni, hkrati pa oddajajo vonj, ki odbija žuželke. Ekološko zavedni vrtnarji ga že dolgo sadijo okoli svojega posevka. Obstaja nekaj različnih vrst. Nekatere imajo zlato rumene cvetne liste, druge oranžne, vendar pa vse v višino zrastejo okoli petindvajset centimetrov. Da uspevajo, potrebujejo veliko sonca, zato jih ne sadite v senco.

marigold1.jpg

Vodna kreša

Vodna kreša ima veliko majhnih barvitih cvetov z zelo tankimi listi. Cvetove pravzaprav pogosto uporabljajo tudi za okrasitev juh, solat in drugih jedi. Poleg tega odganjajo žuželke; smrdijo namreč belim mušicam, ušem, hroščem in stenicam.

nasturtium_flowers.jpg

Poleg teh treh lepih cvetlic pa mrčes odbijajo še nekatere druge rastline: bazilika, boreč, mačja in poprova meta, česen ter krvomočnice.