V severovzhodnem delu španske Katalonije ob reki Ter leži staro mesto Girona, znano po dolgi zgodovini, ki sega daleč nazaj v srednji vek. V mestnem jedru stoji Alemanys 5, pred kratkim preurejeno najemniško stanovanje, namenjeno predvsem turistom, ki s svojim neverjetnim dizajnom združuje sodobnost s preteklostjo.

stavba_od_zunaj.jpg

Tri nadstropja

Zgradba ponuja razgled na srednjeveški del mesta in je sestavljena iz treh nadstropij. Prvo nadstropje ima dve spalnici s kopalnico na sredini in ogromen dnevni prostor z jedilnico. Na vhodni strani ima stanovanje tudi teraso, na nasprotni, zahodni strani, pa je izhod na 95 kvadratnih metrov velik vrt z bazenom.

main_bedroom.jpg

Drugo in tretje nadstropje predstavlja dupleks stanovanje: drugo nadstropje je sestavljeno iz treh spalnic, glavna ima zraven kopalnico, manjši dve pa stranišči; tretja etaža pa iz kuhinje z jedilnico, stranišča, dnevne sobe in 26 kvadratnih metrov velike verande, do katere je mogoče dostopati iz kuhinje ali dnevnega prostora.

main_living_room.jpg

Povezanost prostorov

Ves projekt je organiziran okoli dveh središčnic, ki strukturirata celoten načrt vseh treh nadstropij. Široko leseno stopnišče in dvigalo zraven povezujeta nadstropja; stopnišče se zlije v širok hodnik v vsaki etaži in ustvarja postavitev celotnega prostora.

stopnisce_v_sodobnem_srednjeveskem_stanovanju.jpg

Materiali

Trenutni lastnik stanovanja je Juan Manuel, ki je stavbo kupil pred desetimi leti in jo pred kratkim prenovil, kar mu je vzelo kar tri leta. Prenovljena zgradba je sestavljena iz trdnih materialov: kamna, lesa, železa in betona.

Več fotografij zgradbe Alemanys 5 najdete v fotogaleriji.