Ti raziskujejo prihodnje, še prikrite potrebe uporabnikov, in jih prelijejo v prakso. Oblikovalci postajamo »advokati« tistih, ki iščejo poti, kako uporabnikom s premišljeno oblikovanimi izdelki in storitvami poenostaviti in polepšati vsakdanje življenje, pravi Lidija Pritržnik, vodja produktnega oblikovanja in kreativna direktorica za projekte skupine Gorenje v Gorenjevem Design Studiu v Velenju, s katero smo se pogovarjali za Dnevnikovo prilogo Nika.

Nekje sem prebrala, da ste umirjen in razmišljujoč tip oblikovalke. Uživate, ko raziskujete nove koncepte, najboljše zamisli pa dobite, ko razmišljate o uporabnikih in njihovih potrebah.

Bolj drži, da sem bila umirjen tip oblikovalke. Danes to ni več mogoče. Moj delovni dan je nasičen s komunikacijo; ugotavljam da v delovnem »stresu« funkcioniram še bolje. Oblikovalce si ljudje napačno pogosto predstavljajo kot vase usmerjene umetnike, ki se zaprejo v temno sobo in ustvarjajo v samoti. Industrijsko oblikovanje ni umetniška ekspresija, temveč bolj impresija na eni strani tega, kar ljudje potrebujejo ali pa si bodo nekoč želeli in na drugi strani tega, kar naročnik želi strateško in poslovno doseči. Produkte ne oblikujemo zase, temveč za neke določene ali manj določene uporabnike, zato jasno vedno izhajam iz osebe, ki bi izdelek lahko kupila, uporabljala in ki jo bo izdelek, upam, razveseljeval, ne pa frustriral. V Gorenjevem Design Studiu nam uporabniške raziskave služijo kot inspiracija, izhodišča in kriteriji za oblikovanje novih izdelkov, prostora, komunikacij in storitev. Končne uporabnike skušamo vključiti v čim več faz oblikovalskega projekta.

Vsi se radi obdajamo z lepimi stvarmi. Ali smo torej sodobni potrošniki bolj zahtevni, kar se oblikovanja tiče?

Sodobni potrošniki so definitivno bolj zahtevni, ne le, kar se estetike tiče, temveč tudi glede kvalitete izdelkov. Bistvo je v tem, da sodobne potrošnike lažje prepričamo z izdelki, ki imajo poleg estetike, kvalitete materialov, delovanja, lastnosti, popolnih detajlov, v sebi še zgodbe. Zgodbe produktov, ki uspejo v potrošniku vzbuditi pozitivne emocije, so tiste, ki danes pomagajo prodajati izdelke. Sama estetika ni dovolj.

V Gorenjevem Design Studiu ste kot kreativna direktorica zadolženi za projekte Gorenja. Kako poteka in kako dolga je pot od prve zamisli do izvedbe nekega projekta?

Pot do izvedbe je odvisna od zahtevnosti, kompleksnosti projekta in za kakšen element oblikovanja sploh gre. Kot kreativna direktorica sem zadolžena za strokovno vodenje studia v Velenju. kjer pretežno oblikujemo za Gorenje. Gre za povezovanje vseh elementov oblikovanja pri projektih za Gorenje – produktno oblikovanje, oblikovanje vizualnih komunikacij, arhitekturno oblikovanje. Pot do realizacije vizualnih komunikacij je precej hitrejša kot pot do realizacije produktnega oblikovanja. Ko oblikujemo nov gumb za pralni stroj, je ta lahko realiziran v najmanj štirih mesecih, ko oblikujemo gamo nove generacije pralnih in sušilnih strojev, pa je potreben čas od oblikovalske ideje do lansiranja game produktov na trg približno dve leti. Vsak projekt zahteva kar nekaj iteracij, da je produkt na koncu oblikovno, tehnično, vsebinsko in stroškovno optimalen. Pri oblikovanju velikih gospodinjskih aparatov, ko gre za izredno velike serije produktov in daljše življenjske cikluse izdelkov, investicije v orodja in tehnologije pa so gromozanske, je res potrebno dobro premisliti, uskladiti vsak detajl, potem pa so tu še testiranja, ki tudi zahtevajo precej časa.

lidija_pritrznik_1.jpg

Poznamo vas kot avtorico in soavtorico več oblikovalskih rešitev, kot sta pečica iChef in »pametna« miza SmarTable. Nam lahko o svojih projektih poveste kaj več?

Projekt iChef je nedavno zaključen projekt, zato morda nekaj besed o njem. Projekt je potekal interdisciplinarno in je v celoti plod znanja, kreativnosti in izkušenj ljudi iz Gorenja. Tako je peščica ljudi, uspela kreirati in razviti privlačen in uporabniško prijazen upravljalni vmesnik, ki je primeren za vse tipe uporabnikov. Za tiste, ki nimajo časa ali znanja kuhanja, za tiste, ki so vešči kuhanja, za tiste, ki želijo shranjevati lastne recepte – skratka, če kot primer vzamemo družino, lahko s to pečico pečejo vsi. Tehnično ozadje predstavlja kompleksna tehnologija multi touch slider. Oblikovalci smo jo uspeli prevesti v uporabniško prijazen in enostaven produkt, ki poleg vsega izraža še pozitivne emocije. Barvni zaslon omogoča, da jedi izbiramo kar s privlačnimi fotografijami, pri tem pa so nam na voljo recepti, kako želeno hrano pripraviti. Oblikovanje prijaznih uporabniških vmesnikov je moja strast in tu tudi Gorenjevi produkti izstopajo iz konkurence.

Dobili ste tudi več prestižnih oblikovalskih priznanj: nagrado red dot design award 2005 in priznanje red dot 2011, nagrado plus x award, priznanje odličnosti ICSID na BIO 18 in več nagrad za inovacije. Kaj za vas in za Gorenje pomenijo strokovne nagrade?

V približno petinštiridesetletni praksi oblikovanja v Gorenju smo prejeli kar nekaj mednarodnih strokovnih oblikovalskih nagrad, ki pomagajo graditi zgodbo usmerjenosti v oblikovanje. Meni osebno, timu Gorenjevega Design Studia in, predvidevam, da tudi Gorenju, največ pomenita nagradi red dot. Prvo »rdečo piko« sem prejela leta 2005 v soavtorstvu z rokom Jenkom za pralni stroj Premium Touch, letos pa priznanje red dot v soavtorstvu z Matevžem Popičem za uporabniški vmesnik iChef. Poleg strokovnih priznanj na mednarodni in lokalni ravni mi veliko pomenijo pohvale in zadovoljstvo kupcev, prodajalcev in medijev glede kvalitete oblikovanja Gorenjevih proizvodov. Kot osebni strokovni uspeh in uspeh mojega tima na področju oblikovanja pa zagotovo štejem tudi odlične prodajne rezultate leta 2009 lansirane linije gospodinjskih aparatov Simplicity. Prestižna strokovna nagrada namreč sama po sebi še ne zagotavlja uspeha na trgu. Linija Simplicity je presegla vsa pričakovanja in napovedi, tako glede števila prodanih kosov kot dobička, je pa dobila tudi nagrado plus x award za uporabniku prijazen produkt. Naj omenim še to, da Gorenje Design Studio izvaja oblikovalske projekte tudi za druge naročnike. Tako smo nagrado red dot prejeli še za Iskratelov Innbox, katerega avtor je David Cugelj.

Kakšni občutki vas prevevajo, ko je izdelek, ki je rezultat vaše ustvarjalnosti, uspešno predstavljen na vodilnih sejmih in prodre na zelo konkurenčen mednarodni trg?

Pravzaprav nimam časa o tem razmišljati. Ko pride na trg nov izdelek, oziroma največkrat cela gama ali linija izdelkov, že intenzivno oblikujemo drugega ali tretjega. Sočasno v Gorenju in Gorenjevem Design Studiu poteka več velikih projektov. Sama sem vključena v večino. Šele ko na kakšni konferenci slišim, koliko kosov določenih produktov so na katerem trgu prodali, se zavem, kam vse po svetu gredo naši produkti in koliko uporabnikom služijo. Takrat se še bolj zavedam, kako dobro je treba poznati trg in premisliti parametre izdelka.

lidija_pritrznik_3.jpg

Kar nekaj slovenskih oblikovalcev mlajše generacije je odšlo v tujino, kjer so zelo uspešni. Ste o tem kdaj razmišljali tudi vi?

Ocenjujem, da je v Sloveniji v splošnem malo atraktivnih projektov industrijskega oblikovanja. Industrijsko oblikovanje je moja strast, tu imam največ izkušenj. Najbolj uživam v zahtevnih interdisciplinarnih projektih, kjer ne gre zgolj za stajling. Jasno, da sem razmišljala o tujini in najbrž vedno bom. Vendar dokler v Gorenju obstaja toliko izzivov v že zdaj začrtanih kompleksnih projektih produktnega oblikovanja, to ostajajo zgolj razmišljanja.

Na področju oblikovanja imate deset let praktičnih izkušenj. Predstavljam si, da oblikovanje ni zgolj vaš poklic, ampak tudi način življenja?

Služba in privatno življenje se v mojem primeru neločljivo prepletata. Oblikovanje je ne samo moj način življenja, temveč tudi način življenja moje družine. Sorazmerno s pridobljenimi izkušnjami na področju oblikovanja se prepletanje še povečuje. Kot oblikovalka v procesu kreiranja novega izdelka vedno skušam služiti uporabniku produkta. V privatnem življenju kot stalna uporabnica gospodinjskih aparatov dejansko ves čas razmišljam o izboljšavah, poenostavljanju uporabniške interakcije in tudi pri produktih drugih branž ves čas ocenjujem, tehtam oblikovane rešitve, primerjam, iščem inspiracije in paralele z našimi projekti. Kot oblikovalka sem maksimalno vpeta v estetizacijo vsakdanjega življenja. Vse okoli mene mora imeti nek likovni red, smisel, vse se mora povezovati v celoto, vse kar v življenju gradim in kreiram, mora imeti svoj vsebinski in estetski »zakaj – zato«.

Zaupajte nam, kaj najraje počnete v prostem času, če vam ga sploh kaj ostane.

Kot sem rekla, oblikovanje ni samo služba, ampak je moj način življenja. Skratka, prostega časa imam zelo malo, projektov in izzivov je vedno več, kot je delovnih ur. Vedno se mi zdi, da je mogoče oblikovalske naloge narediti še boljše kot mi uspe v prvem poskusu. Pogosto najboljše rezultate in efekt dosežem ponoči in proti jutru, saj so službene ure pretežno namenjene sestankom in strokovnemu usmerjanju sodelavcev oblikovalcev – skratka komunikaciji in organizaciji. Prosti čas, kolikor ga je, najraje preživljam z družino. Imam dve hčerki, stari tri in pet Zdaj sta dovolj stari, da z njima in s partnerjem ponovno začnemo doživljati potovanja. Največja sprostitev mi je sprehod ob morju in poleti plavanje. Izjemno rada kuham in kreiram jedi. Pri ljudeh najbolj cenim smisel za humor, zato se rada obkrožam z duhovitimi, kreativnimi ljudmi.

Imate morda tudi doma aparate in izdelke, katerih avtorica ste?

Doma imam kar nekaj Gorenjevih produktov, pri oblikovanju katerih sem sodelovala. Pogosto jih menjam, saj testiram njihovo uporabo, še preden pridejo na trg. Že vrsto let imam z red dot nagrajena pralni stroj in sušilni stroj Premium Touch, ki me še vedno navdušujeta z estetiko in s svojim prijaznim načinom upravljanja. Prav tako ima doma že približno pet let hladilno-zamrzovalni aparat Premium Touch, ki je plod mojega prvega samostojno vodenega oblikovalskega projekta v Gorenju. Najmlajši hišni ljubljenec pa je pečica z iChef upravljalnim modulom, ki jo oba s partnerjem resnično z veseljem uporabljava že več mesecev.