Na vprašanje, zakaj, nam niti ni treba odgovoriti, prvo mesto je le prvo mesto. Če gradite hišo, to zanesljivo pripomore k nadaljnjemu uživanju vašega življenja. Ni hujšega, kot če nekaj mesecev po dokončanju opremljanja prostora ugotovite, da niste zadovoljni. Zato si poglejmo, kako vaša želja postane koncept prostora.

Najprej poglejmo, kaj je koncept. Koncept je osnova, na kateri temelji naše nadaljnje delo, v našem primeru je to opremljanje obstoječega prostora ali postavitev prostora z opremo v novogradnji. Iz koncepta razvijamo ideje, skiciramo, gledamo in razmišljamo. Razvijemo veliko možnosti, če se moramo odločiti za eno, potem mora biti ideja že dokaj trdno argumentirana, najbolj učinkovita za uporabnika prostora. Pri tem ne pozabimo na estetiko in čistost ideje.

Kako do ugotovitve, kakšna je vaša želja za določen prostor? Če nimate posebnih želja, se lahko izkaže, da bo koncept prostora izhajal iz vašega značaja. Odloča tisto, kar radi počnete, to je lahko tudi hobi. Želje pa so lahko tudi zelo specifično estetske, na primer črnobele ploščice. Vsi ti detajli želja pripomorejo k nastanku vaše sanjske hiše ali stanovanja, in kar je najbolj pomembno, vašega zadovoljstva. Poglejmo nekaj primerov.

Primer kopalnice

md255_zelje1.jpg

Želite imeti samostoječo kad v kopalnici. Arhitekt na vašo željo razvije idejo celote prostora. Postavi kad v sredino prostora in jo tako osvobodi stene, na katero je že skorajda stereotipno pritrjena. Postavi veliko okno, skozi katero imate lep razgled, če to ni mogoče, vam pomaga najti druge možnosti, kako ujeti poseben ambient. Celotno preostalo pohištvo se prilagaja konceptu prostora. Če vaša želja ni samostoječa kad, ampak vgrajena talna kad, se koncept prostora ne spremeni veliko, doda se leseni pod in pohištvo se tako prilagodi, da dobite učinek spa. Dejstvo je, da je postavljanje notranje opreme veliko bolj svobodno ravno zato, ker je intimno. Tu so lahko barve in oblike veliko bolj po vaših željah in potrebah. Če se tega zavedamo, izživimo naše notranje prostore tako, kot si želimo, in ustvarjamo naš notranji intimni svet. Tako urejen prostor postane sam svoja celota, tako so vsi prostori skupek neke večje celote, vse hiše. Da hiša deluje konceptualno dobro, pa vam pomaga arhitekt.

Primer kuhinje

Nimate posebnih želja, želite si denimo samo prehod iz jedilnice na teraso. Hkrati se zavedate, da se zelo radi družite in imate veliko obiskov ter da ne želite biti osamljeni med kuho. Zato to postane osnova za razvijanje ideje. Ureditev prostora je temu podrejena. Idej je več; kuhinjski otok, kjer kuhate, ima podaljšek v šanku, ki je lahko zajtrkovalnica, zvečer pa del, kjer se družite. Druga rešitev je, da kuhinjski otok zaprete z ene strani, mu dodate jedilno mizo, ki se lahko raztegne. Tako imate prostora za 12 ljudi ali več, ko dobite obiske. Vendar morate paziti, da se izogibate ostrim robovom pohištva. Bližnji dostop na teraso nam omogoča postavitev jedilnice na prosto.

Primer knjižnice

md255_zelje3.jpg

Zelo radi berete knjige? Ni nujno, da zato naredite poseben prostor, ampak opremite hodnik z enega konca s policami od vrha do tal, postavite udoben kavč in zaradi zasebnosti postavite zaveso. Če imate možnost, si zagotovite okno z razgledom. In že potujete daleč stran s svojimi najljubšimi zgodbami. Če tega ne morete narediti zaradi obstoječega stanja zidov ali vrat, ostaja možnost ureditev dnevne sobe s takim kotičkom. Zagovarjam police od vrha do tal, kajti s tem se doseže učinek celotne stene s strukturo platnic in papirja. To je nekaj najlepšega. Pogled od daleč nam da misliti, da je stena narejena iz nepoznanega materiala, pa vendar so to še kako poznane knjige.

Upam, da sem vam s tremi primeri pomagala razumeti, kako je lahko oprema stanovanja prilagojena vašim željam. Možnosti izvedb je sicer neskončno veliko, vendar je izražanje želja nekaj primarnega, na čemer se gradi sodelovanje naročnik-arhitekt. Sedaj si pa poglejmo še tri bistvene dejavnike, ki odločajo oizpolnitvi idealnega prostora, to so raziskovanje, razmišljanje vnaprej in denar.

Raziskovanje

md255_zelje2.jpg

Raziskovanje nam da ideje, navdih, samospoznanje o tem, kaj je tisto, kar nam daje udobje in intimo. Na internetu ena vnesena beseda pomeni milijon izvržkov oziroma možnosti. Fotografije nam pokažejo, koliko je tehnologija napredovala, kakšna osvetljava je možna, kakšni sistemi ozvočenja, sistem olajšav bivanja nasploh. Najljubše fotografije si shranite, o njih sanjajte, jih stiskajte, debatirajte o njih in delajte za uresničitev.

Najdemo tiste detajle, ki bodo zapolnili naš idealni prostor, in začnemo razmišljati vnaprej. Na primer, poznam družino, kjer je glava družine obrtnik lesa. Veliko prakse z lesom, merjenjem je pomenilo avtomatsko razmišljanje vnaprej. Želja je bila ozvočenje, dober sistem ozvočenja. Med gradnjo so pustili prostor za zvočnike in med inštalacijo elektrike napeljali kable v steno. Končni rezultat je za njih neprecenljiv. Estetika prostora je prešla na višjo raven, ker so upoštevali želje vnaprej. Moram pohvaliti trud za njihovo udobje in estetiko.

Najbolj pomembna stvar pa je vedno denar. Ne želim si, da boste po tem, ko ste prebrali članek, rekli: »Ah, to je pa zagotovo predrago!« Želim si, da se zavedate, da ste tega vredni. Ne sme vam biti žal za stvari, ki ste jih kupili. Obžalovanje je vedno prepozno. Zaupajte dejstvu, da boste kupili pravo stvar, tisto, ki vam je všeč, pa četudi boste marsikaj žrtvovali za to. Vstopite v svoj sanjski prostor vsak dan, dan za dnem! Želim vam veliko sreče in uspeha!