Pomivalni stroj vedno do konca napolnite, preden ga vključite, saj največ energije porabi takrat, kadar je v njem le nekaj posode. Če ga boste vsakič do polnega naložili s posodo, lahko na letni ravni prihranite okoli 40 evrov.

Vodni viri

Popravite vse pipe in cevi v stanovanju, ki kakor koli puščajo vodo; takoj, ko to opazite, pokličite vodovodarja ali pa se dela lotite sami in jih dobro zatesnite. Puščajoča stranišča lahko namreč na dan prepustijo kar 30 do 50 litrov vode, medtem ko se lahko iz pipe nakaplja od 15 do 20 litrov vode na dan.

puscanje_vode_iz_pipe.jpg

Namesto ustekleničene vode namestite raje filtre za čiščenje vode čez kuhinjsko pipo in tako prihranite denar ter pijete bolj kakovostno vodo.

Reciklirajte

Uporabljajte reciklirane krpe in vrečke za nakupovanje: krpe za čiščenje naj ne bodo za enkratno uporabo, ampak naj bodo primerne za večkratno uporabo. Najlažje je, če ponovno uporabite dotrajane brisače ali majice, ki jih le razrežete na manjše kose; prav tako se znebite vseh plastičnih ali papirnatih vrečk in začnite uporabljati tiste iz recikliranega materiala.

Reciklirate lahko tudi deževnico: podstavite dovolj velik sod pod žleb vaše hiše in počakajte, da se vanj nateče voda. Takšna voda sicer ni primerna za pitje, a jo lahko uporabite za zalivanje vrtne zelenjave in sobnih rož ali z njo operete avto.

rain_barrel.jpg

Podarite napravo

Stare in pokvarjene elektronske naprave, kot so tiskalnik, računalnik, televizor, radio, mobilni telefon in podobno, ne mečite stran, temveč jih raje podarite lokalnim trgovinam, ki jih bodo reciklirale.

Omejite razsvetljavo

Izključite vso nepotrebno razsvetljavo, kar pomeni, da vsakič, ko zapustite sobo, ugasnete tudi luči in iz električne vtičnice izključite vse delujoče naprave (mobilni telefon, mikrovalovno pečico, računalnik). V predsobi in na stopnišču lahko, na primer, namestite senzorje gibanja, ki nadzirajo delovanje luči.

_11333.jpg

Zmanjšajte količino tiskanja

Preden natisnete dvajset strani dolgo besedilo, premislite in bodite prepričani, da je pravilno napisano. Najbolje je, da tiskate obojestransko in na recikliran papir.