Veste, kaj spuščate v odtok?

Večinoma se nam stranišče pač gnusi, zato želimo, da je resnično čisto. Uničiti želimo prav vsako bakterijo, poleg tega pa nam ni dovolj le, da je dobro razkuženo - doseči želimo tudi, da čim lepše diši, skorajda že kot šopek rož.

bathroom_and_toilet_cleaners.jpg

Proizvajalci čistil poznajo naše želje in strahove, zato je na tržišču čedalje več močnih sredstev. Pogosto vsebujejo klor, amoniak in hidroklorno kislino; sestavine, ki so izredno jedke. Poleg tega, da odstranjujejo škodljive bakterije, pobijajo tudi dobre bakterije, ki pomagajo okolju uničevati naše odpadke. Klor lahko tudi reagira z drugimi okoljskimi substancami in se poveže v izredno nevarni spojini furan in dioksin.

Čistila pa pogosto vsebujejo tudi formaldehid, kancerogeno snov, ki lahko pri živalih povzroči različne mutacije, dietilen glikol monobutil eter in sodium dikloroizocianurat, ki zastrupljata vodne organizme, klorirane fenole, ki so dihalni in obtočilni strupi, in triklosan, ki lahko poškoduje rastline in živali.

Dobra higiena je pomembna, toda tako kot pri večini vidikov modernega življenja tudi pri tej ni treba pretiravati. Cilj ne sme biti sterilnost. Preveč razkuževanja namreč uničuje dobre bakterije in krepi slabe.

Naravna čistila so dovolj učinkovita in manj nevarna

Na srečo je na voljo tudi čedalje več okolju bolj prijaznih čistilnih proizvodov, ki so zasnovani na citronovi ali acetni kislini, denimo na pomarančnem olju ali kisu. Takšna čistila uničijo bližnje bakterije, nato pa izgubijo svojo moč ter tako ne škodujejo organizmom, ki živijo na drugem koncu vodovodnega sistema. Če imate nekaj časa, lahko njihove sestavine raziščete na spletu in se prepričate, ali so res neškodljive. Kadar koli vidite seznam sestavin, ki ni popoln, pa podjetju pošljite jezno spletno pošto. Zaslužite si namreč vedeti, kaj uporabljate. Poleg tega kupujte samo embalažo iz reciklirane plastike.

pato_purific_toilet_cleaning_product_duck_small_43825.jpg

Stranišče ohranja čisto tudi dosledna uporaba straniščne ščetke in nekaj povsem naravnih pripomočkov. Enkrat tedensko v školjko stresite nekaj sode bikarbone in jo s straniščno ščetko dobro zdrgnite. Soda bikarbona jo bo očistila, ne da bi poškodovala porcelan. Morebitne trdovratnejše madeže prekrijte s sodo bikarbono in kisom. Počakajte petnajst minut, nato pa se jih spet lotite s ščetko. Tako uničite tudi morebiten neprijeten vonj. 

Prijetnejšega pa lahko zagotovite še na naslednji način: v stekleničko z razpršilcem nakapajte deset kapljic eteričnega olja čajevca in jo napolnite z vodo ter raztopino pršite po potrebi. Takšen način čiščenja ni le bolj varen za nas in naše okolje, temveč celo prihrani veliko denarja.