Terasa je dovolj velika, da jo lahko prijazno uredite, vendar lahko hitro postane premajhna, če boste nanjo postavili preveč pohištva, cvetličnih korit in drobnarij. Zato predlagam, da posode za rastline postavite ob rob terase tako, da bodo služile kot ograja. Tip ograje s posodami, barvo in material uskladite s preostalimi gradniki stavbe.

Posode lahko poljubno zasadite, vendar naj bodo dovolj velike, da boste vanje lahko posadili večje rastline. Če bodo imele dovolj zemlje, jih zima ne bo tako močno prizadela kot sicer. Ker bodo pod streho, bo rastline treba redno zalivati. Računajte na večje količine vode, saj bo tudi zemlje veliko. Na terasi uredite dva kotička, prvega z jedilno mizo, drugega pa z ležalniki ali otroškim pohištvom, odvisno od tega, kaj potrebujete. Terarij za želve naj bo iz enakega materiala kot korita, vendar naj ima kolesca, tako da ga boste pozimi premaknili v zimski vrt.

Zasaditev načrtujte tako, da bodo vse rastline rasle v koritih in ne bo treba na teraso postavljati dodatnih posod, saj bi tako lahko prostor hitro izgubil urejen videz. Če bo streha iz prosojnega materiala, lahko v korito ob steni posadite okrasno ovijalko, ki bo sčasoma obrasla steno in ozelenila tudi ta kotiček vašega vrta v prvem nadstropju.

Simona Klokočovnik, Maranta