Trg ponudbe in povpraševanja najemnih stanovanj se neprestano spreminja, tako da je od več različnih faktorjev odvisno, ali vam bo uspelo najti idealnega. Vseeno pa lahko z upoštevanjem spodnjih nasvetov in z malo sreče najdete vsaj približek želenega stanovanja, če le veste, kaj vse si morate pred najemom ogledati.

Lokacija

Izberite si okoliš, kjer želite začeti z iskanjem in razgledovanjem. V večjih slovenskih mestih, še posebno v Ljubljani, Mariboru in Celju, je lokacija stanovanja zelo pomembna, saj mora biti blizu delovnega mesta ali fakultete; biti mora tudi blizu dobro organiziranega javnega prometa oziroma centra mesta in mestnih obvoznic. Pred najemom si natančno oglejte stanovanje in okoliš ter lastniku postavite čim več vprašanj. Bodite pozorni na glasen promet, bližino avtoceste ali železniške proge, morebitne glasne sosede in se prepričajte, da imate v bližini trgovino, pekarno in pošto.

lokacija_stanovanja_ljubljana.jpg

Pred ogledom stanovanja

Preden zapravljate čas z razgledovanjem, lahko nekaj stvari razjasnite že v telefonskem pogovoru z najemodajalcem: vprašajte ga, kaj vse je vračunano v ponujeno ceno, kako plačujete gretje, elektriko in vodo, ali imate priključek za internet, kabelsko televizijo in podobno, saj lahko vsi ti dodatni stroški nanesejo veliko dodatnega denarja.

Kaj opazovati na ogledu?

Na prvi pogled je lahko stanovanje videti popolno in brez napak, vendar naj vas to ne preslepi, ker ima lahko veliko pomanjkljivosti, še posebno ob nizki ceni. Zato si vzemite čas in preglejte vsak kotiček ter ne pozabite na strope in balkon; iščite znake vlage ali plesni. Preglejte, v kakšnem stanju so okna in vrata, ali mogoče potrebujejo popravilo: preizkusite rolete in si oglejte razgled skozi okna, da ne boste kasneje kakor koli presenečeni.

zenska_gleda_skozi_okno_111.jpg

Pohištvo in hišni pripomočki

Lastnika vprašajte, kateri kosi pohištva in pripomočki bodo ostali v stanovanju ob vaši vselitvi in katere bo odnesel. Z dobrimi pogajalskimi sposobnostmi ga lahko celo prepričate, da vam starejše kose nadomesti z novimi; zahtevajte tudi menjavo ali popravilo vseh pokvarjenih hišnih aparatov, na primer sesalnika, pralnega stroja, kuhinjskih pripomočkov.

Kopalnica

Kopalnica zahteva največ čistoče in rednega vzdrževanja, zato si jo oglejte še posebno natančno. Iščite sledove rje, vodnega kamna, plesni, glivic in prekomerne vlage, saj pri slednjih treh kopalnice nikoli ne boste mogli dovolj očistiti. Od lastnika stanovanja brez sramu zahtevajte takojšnjo gradbeno prenovo na kritičnih mestih, saj ogroža zdravje stanovalcev.

najemna_pogodba.jpg

Pogodba in plačilo

Dobro preberite pogodbo z najemodajalcem, ko se boste enkrat odločili za najem. Pazite na doklumente in višino pologa, pozanimajte se, ali morate stanovanje najeti za določen čas, kakšni so pogoji in zahteve v primeru nepredvidenih okoliščin. Višino pologa (običajno v višini eno-, dvo- ali trimesečne najemnine) nujno zapišite v pogodbo, to pa overite pri javnem notarju, prek katerega pogodbo naredite uradno in veljavno.