Gradbena industrija mora na prvo mesto postaviti zdravje človeka

Vodja Družbe za zdravo gradnjo Tom Lent meni, da bo takšna poteza Evropske unije pošteno pretresla in spremenila gradbeno industrijo, kot jo poznamo danes. V naslednjih treh do petih letih bo namreč zagotovo stopila v veljavo prepoved uporabe šestih dokazano nevarnih kemičnih snovi, ki jih  lahko najdemo v kopici gradbenih materialov, ki sestavljajo naš dom.

Prepovedani bodo trije ftalati (BBP, DEHP in DBP), ki jih Lent opisuje kot strupe, ki vplivajo na delovanje človeških hormonov, uporabljajo pa jih predvsem v upogljivih PVC-proizvodih, kot so vinilna tla, tekstilni izdelki in prekrivala za stene; kemična snov HBCDD, bioakumulativni strup, ki se kot zaščita pred ognjem uporablja v izolaciji iz polistirenske pene; in kemična snov MDA, ki je znan povzročitelj raka in se uporablja v proizvodnji pen iz poliuretana in lesenih kompozitov.

green_home_designs_2.jpg

To je le prvi korak v daljšem procesu uveljavljanja zelene gradnje

Lent meni, da je takšna iniciativa Evropske unije pomemben korak naprej v identificiranju snovi, ki ne sodijo v industrijo, ki vendar gradi za čoveka in okolje. Takšna prepoved pa ne bo vplivala le na Evropo, ampak na celotno svetovno verigo podjetij, ki uporabljajo škodljive kemikalije: to pa je predvsem industrija vinila, penaste izolacije, lepil, lesnih kompozitov in spodnjega dela preprog.

Lent pravi, da Evropska unija razmišlja o prepovedi še šestinštiridesetih drugih sestavin, preučiti pa namerava tudi škodljivo delovanje tisočih drugih. Prepričan je, da je prvih šest prepovedanih substanc le začetek dolgega procesa reforme uporabe kemikalij, ki ji je EU vsaj zaenkrat izredno naklonjena. Prihodnost gradnje bo očitno le bolj varna in seveda zelena.