Nevarni predmeti in hrana

Dojenčka vedno položite na hrbet, ko ga dajete spat, da preprečite nevarnost zadušitve. Iz posteljice odstranite vse blazine, odeje in igrače ter nikakor ne obešajte ničesar s trakovi ali vrvicami nad njegovo ležišče. Dojenčki in mlajši otroci zlahka vdihnejo ali pogoltnejo majhne predmete, kovance, kose nakita ali igrače, zato morate vse, kar je dovolj majhno, umakniti iz otrokovega dosega.

Preden podarite otroku igračo, natančno preberite navodila za uporabo in morebitna opozorila; prepričajte se, da je otrok dovolj star zanjo. Pazljivi morate biti tudi pri trši hrani, na primer arašidih ali trdih bombonih, saj niso primerni za otroke in jih ne smejo zaužiti. Mlajšim hrano vedno razrežite na zelo majhne koščke, za večjo varnost pa otroka navadite jesti sede.

otrok_1_v_clanku_00000000000000000000000000000000000000000000000000.jpg

Zaščita pred ognjem

Zelo pametno je namestiti dimne detektorje v vsako spalnico, da vas pravočasno opozorijo na nevarnost požara. Dimne alarme testirajte mesečno, nove baterije pa menjajte vsaj enkrat letno; če je vaš alarm star več kot deset let, ga nujno zamenjajte.

Otrokom razložite protipožarni sistem in z njimi vadite za primer požara: tudi ponoči opravite vajo, da vidite ali bodo alarm vsi slišali in se zbudili. Zunaj določite zbiralno točko, od koder je varno poklicati na pomoč gasilce.

Vse vžigalice in vžigalnike shranjujte iz dosega otrok, prav tako ne puščajte prižganih dišečih svečk in podobnih virov ognja v bližini otrok.

_2.JPG

Zaščita pred padci

Takoj obrišite vsakršno razlito tekočino, da tla ne bodo spolzka in lepljiva; namestite zaščitna vrata na začetku in koncu stopnišča in ob nizko dostopnih oknih ter postavite ograjo na nevarnih predelih vrta. Uporabljajte varnostne pasove na visokih stolih in previjalni mizi ter v avtomobilu ter tako otroke zaščitite pred poškodbami.

Prostor za igranje v hiši oblazinite z mehkimi tkaninami in materiali, še posebno na predelih, namenjenih plezanju in skakanju. Tam namestite debelejšo plast varnega materiala.

_3.jpg

Zaščita pred zastrupitvijo

Naredite seznam nevarnih strupenih snovi v vašem domu, da boste točno vedeli, katere imate: preberite navodila oziroma opozorila na embalaži in shranite vse na nedosegljivo mesto; najbolje jih je kar zakleniti. Iz žepov, predalov in kopalnice odstranite vsa zdravila in druge medicinske pripomočke, ki bi nemara lahko škodovali otroku.

Strokovnjak naj pregleda vse grelne naprave v vašem domu: peč, štedilnik, grelnik, kamin in druge, saj tvegate zastrupitev z ogljikovim monoksidom, smrtonosnim plinom brez vonja in okusa.

_444444444444444444444444444444444444444444444444444444444.jpg

Zaščita pred utopitvijo

V bližini voda ostanite vseskozi v otrokovi bližini in ga ne spustite izpred oči, saj lahko do utopitve pride zelo hitro. Preventivno tudi zaklepajte pokrov straniščne školjke oziroma kopalnico, ker lahko majhni otroci utonejo že v treh ali petih centimetrih visoki vodi.

Ko otroka pripravljate za umivanje, najprej sami preverite temperaturo vode. Uporabite termometer in se prepričajte, da ni prevroča; otroci in dojenčki imajo namreč zelo tanko in občutljivo kožo, zato se hitro opečejo. Okoli zunanjega bazena postavite zaščitno ograjo, visoko vsaj meter in pol, ki jo zapirajte in zaklepajte.