Stresno in hitro življenje nam pusti malo časa za počitek, zato se velikokrat oklepamo vsake minute, preživete v intimnem prostoru našega domovanja, spalnici, kjer se lahko najbolj sprostite in spočijete. Kako torej doseči ta občutek razkošja, h kateremu se boste radi vračali po napornem dnevu?

Prava razsvetljava

V spalni prostor namestite več virov svetlobe, ki lahko pričarajo pravo pomirjujoče svetišče: luči naj bodo ob stenah spalnice, zraven vzglavja na obeh straneh postelje in drugje; za nadzor nad njimi si omislite stikalo na daljinsko upravljanje, po možnosti zatemnilno stikalo, da vam olajša kontrolo nad močjo razsvetljave (vse od nežnejše, romantične zatemnitve, pa do svetle in energične svetlobe).

bedroom_deco_ideas.jpg

Postavitev postelje

Postelja naj bo v središču prostora in najbolj opazen element pohištva. Obrnite jo tako, da gleda proti oknom, če ste jutranja oseba, če pa ste bolj nočni tip, jo usmerite proti steni in vzporedno z okni.

Nežne barve

Izberite nežne in naravne barve, ki pomirjajo: temno zelena, sveža modra v odtenkih morja in zemeljski odtenki rjave predstavljajo stik človeka z naravo, zato jih uporabljajo tudi v zdraviliščih. Podobno lahko te barve uporabite še v svoji kopalnici; brisače, preproge in dekorativne podrobnosti naj bodo v naravnih odtenkih.

bedroom_decorating_idea.jpg

Mehke tkanine

Privoščite si malo dražje, a zato toliko bolj razkošne in mehke posteljne prevleke ter rjuhe, ki bodo ustvarile očitno razliko ‒ povečale bodo udobje spanja. Mehke puhaste blazine pa dajo občutek razkošja ne samo vaši postelji, temveč kar celi sobi.

Nežni zvoki

Za kar najboljšo sprostitev morate v sebi prebuditi čim več občutkov, zatorej spodbudite tudi vonj in sluh: nežna klasična glasba, šumenje morja ali gozdov so najboljša zvočna pomiritev. Sproščujoči zvoki narave so primerni tudi za čedalje bolj priljubljeno meditacijo, saj vam napolnijo baterije, vas pomladijo in vam pomagajo, da se lažje osredotočite.

Mamljive vonjave

Kot v vsakem svetišču naj vaš spalni prostor zadiši v svežih vonjavah: uporabite kadila, dišeča olja ali svečke, ki dišijo po sivki; malo dišečega olja lahko dodate tudi blazinam. Naberite svež šopek cvetlic in z njim ustvarite lepo in obenem dišečo dekoracijo, za kroženje svežega zraka pa spalnico večkrat dnevno prezračite.

Več idej za dekoracijo spalnic si lahko ogledate v fotogaleriji.