Otroka ne pustite samega

Vsekakor ne dovolite, da bi otrok, medtem ko pripravljate hrano, ostal v kuhinji sam. Če morate odpreti vrata ali odhiteti v trgovino, storite to z otrokom.

Kuhajte ob steni

Posebno kadar na štedilniku segrevate vodo, lonec raje potisnite proti steni, saj se ga sicer radovedni otroci lahko poskušajo dotakniti. Proti steni obrnite tudi ročaj.

Pokrijte vročo hrano 

Vročo hrano vedno dobro pokrijte in postavite na mesto, ki ga otroci ne morejo doseči. Sicer bi namreč lahko poskušali vanjo pomočiti prstke, kar bi imelo za posledico opekline.

mini_child_kitchen.jpg

Skrijte vžigalice 

Otroke izredno privlači ogenj, zato pazite, da v stanovanju ne morejo sami najti vžigalic ali vžigalnika. Ko vas ne bo zraven, jih lahko poskusijo prižgati.

Uporabljajte nelomljive materiale

Otrokom hrane in pijače nikoli ne postrezite v krožniku ali kozarcu, ki ga lahko polomijo. Posebno jih lahko poškoduje steklo.

Zaklepajte kemikalije 

Vse nevarne kemične snovi (pa tudi zdravila) pospravite v omarico, ki je postavljena čim bolj visoko, za vsaj primer pa jo še dodatno zaklenite. Otroke bi  namreč premamile stekleničke in plastenke živih barv.

mother_child_kitchen.jpg

Zapirajte nizke omarice 

Če imate nizke omarice, v katere otroci lahko splezajo, se potrudite, da jih vedno vestno zapirate, sicer bi se otroci lahko znašli v njih, potem pa jih ne bi spet znali odpreti.

Pospravite ostra rezila 

Ostri predmeti, kot so noži, škarje in strgala, naj nikoli ne ležijo na mizi. Vedno jih skrbno pospravite v predal, ki je izven dosega otroških rok.

Umaknite pa tudi začimbe

Otroke pa lahko privabijo tudi določene začimbe, zato tudi te postavite na varno mesto. To sta predvsem poper in čili pa tudi soda bikarbona in kis.