Deklarativno strinjanje seveda ne prispeva k večji energijski učinkovitosti Slovenije ampak predstavlja oviro pri doseganju tega pomembnega cilja. S spreminjanjem obnašanja bi lahko zmanjšali porabo, ob tem pa ohranjali bivalno ugodje. Še bolj pa bi zmanjšali porabo s premišljenimi investicijami v učinkovito rabo energije.

Razkorak med deklarativnim in dejanskim odnosom

Na Centru za energetsko učinkovitost pri IJS, ki pripravlja interpretacijo rezultatov raziskave REUS 2010, so primerjali deklarativni in dejanski odnos do rabe energije in okolja. Primerjava je bila narejena z raziskavo Eurobarometer iz leta 2006, ki se izvaja v državah EU25. Ugotovili so, da je razkorak med tem, kar mislimo o svojem ravnanju in dejanskim ravnanjem veliko večji v Sloveniji, kot je v evropskem povprečju.

Omenjena dejstva so spodbudila Informa Echo in HSE, pobudnike kampanje Energija si, bodi učinkovit, da so skupaj z drugimi člani mreže Sinergija pripravili zanimiv spletni kviz  Ali si učinkovit, s pomočjo katerega lahko ugotovite, ali vaše gospodinjstvo sodi med entuziaste, realiste, skeptike, pasivne ali neosveščene, kar se tiče ravnanja z energijo. Sodelovanje v kvizu pa vam tudi omogoča, da ugotovite razkorak med tem, kar mislite o svoji učinkovitosti in med dejanskim ravnanjem z energijo.

Privlačne nagrade za sodelujoče

Kviz je glede na metodologijo raziskave REUS zelo poenostavljen in prilagojen za hitro testiranje na spletu. Namenjen pa je predvsem spodbujanju k energijsko učinkovitemu ravnanju, kar nam omogoča prihranek in je koristno za okolje.

Nagradni kviz je možno igrati na portalu www.pozitivnaenergija.si in na Facebooku na profilu skupnosti Energija si, bodi učinkovit. Rezultat kviza vam pove, kam sodi vaše gospodinjstvo glede na ravnanje z energijo in odnos do okolja. Na koncu boste izvedeli, kako se lahko ogrevate z brezplačno energijo okolja. Obenem pa lahko zadenete tudi Gorenjev energijsko učinkovit pralni stroj ali katero drugo nagrado, ki so jih prispevali Danfoss, HSE, Mercator in Telekom Slovenije.