Noben prostor se v zadnjih letih ni tako spremenil kot prav kuhinja, so si enotni izdelovalci kuhinjskega pohištva in opreme. To je »lifestyle« izdelek, ki mora zadovoljiti povsem nove zahteve uporabnikov. Odprt kuhinjski prostor postaja središče komunikacije – srce doma, ki ni zgolj kuhinja v klasičnem smislu, ampak tudi jedilnica in dnevni prostor. Nove kuhinje stopajo v korak z najnovejšimi trendi v opremljanju, ergonomskim oblikovanjem in dovršenimi kuhinjskimi aparati, ki nam olajšajo vsakdanja kuhinjska opravila. Zasnova sodobne kuhinje že upošteva prost prehod med kuhinjskim in bivalnim območjem, v prihodnje pa bo z dnevno sobo in jedilnico še tesneje povezana.

Kombinacija materialov in barvno sozvočje

alples4.jpg

Sodobna kuhinja združuje različne materiale: povpraševanje po kombinaciji lesa, jekla, kamna, plastike in stekla je vedno večje. Še posebno v trendu so odprte police in steklo za vratca omaric, delovne površine in stenske obloge. V oblikovanju kuhinjskega pohištva prevladujejo gladke in čiste linije, uporabljenih je čim manj materialov, izrazito so poudarjeni uporabnost, barvno sozvočje in simetrija. Ni več odvečnih detajlov, vse teži k uporabniku in čim bolj enostavni uporabi. Še vedno so aktualne barve bela, siva, črna, bela kava, pistacija in različni odtenki rjave. Uporabniki so tudi vse bolj ekološko zavedni in pričakujejo okolju prijazne materiale in rešitve.

Nove kuhinjske trende upoštevajo tudi slovenski izdelovalci kuhinjskega pohištva in opreme, ki dobro poznajo želje kupcev. V Alplesu, kjer so kuhinje začeli izdelovati lani, so za pripravo proizvodnje potrebovali tri leta. »Kuhinje so namreč celovit izdelek, pri oblikovanju katerega se je treba osredotočiti na življenjski slog ciljne skupine, predvsem pa na vrednote, ki so zanjo pomembne,« pojasnjuje oblikovalka novih Alplesovih kuhinj Dana Poljanec, udia. »Velik izbor osnovnih elementov, različne kombinacije barv in obdelav, pestra ponudba dodatnih elementov in opreme, ergonomsko oblikovanje za varnejše in udobno delo ter seveda kakovost izdelave so tiste odlike, ki Alples naredijo enakovrednega partnerja drugim velikim izdelovalcem kuhinj.«

Preprostega dizajna se ne naveličamo

alples2.jpg

Ravne linije brez robov, zaradi katerih jo je enostavno čistiti in vzdrževati, so odlike Alplesove kuhinje Natura. Z videzom češnjevega lesa, kombiniranega s toplimi barvnimi odtenki, navdušuje tiste uporabnike, ki jim je največja vrednota dom. Toplino, udobje in varnost še poudarjajo zaobljeni robovi in naravne barve, okrasne stranice pa kuhinji podarijo mehkobo. Čiste linije, ki odražajo sodobnost in brezčasnost, so tudi značilnost kuhinje Urbana. Osnovne barve lesnega dekorja skorša ali bukve dopolnjujejo ličnice v umirjeno naravnih pa vse do živih in vpadljivih barv, kot je vijoličasta ali turkizna, v matiranem ali visokem sijaju. Za vse, ki jih ročaji v kuhinji motijo, pa so v Alplesu izdelali tudi ličnice z linijsko vgrajenimi ročaji za model kuhinje Urbana solo.

»Slovenski kupci so nad novostmi na splošno navdušeni in si jih zelo radi ogledajo,« nam je še povedala Dana Poljanec. »Vendar pa se še vedno odločajo za bolj klasične postavitve, pri katerih jim je v prvi vrsti pomembna uporabnost kuhinje, ki pa seveda mora biti tudi vizualno všečna. Izredno pomemben dejavnik je seveda tudi cena, predvsem ugodno razmerje med kakovostjo in ceno, ki določa vrednost kuhinje. V naslednji sezoni bomo na področju kuhinjskega pohištva priče zasuku k preprostejšemu, skromnejšemu dizajnu. Preprostost pomeni eleganco in nevpadljivost – to je slog, ki se ga nikoli ne naveličate. In to je dobrodošlo, saj so kuhinje pohištvo z izjemno dolgim rokom uporabe.«