Ameriški arhitekt Mark Hutker je najprej za svojo družino ustvaril manjši dom, ki ga je nato ves čas dograjeval in spreminjal. Tako je njegovo teoretično znanje postalo veliko bolj praktično; ko pa je spremenil službo, sta se z ženo odločila preseliti v hišo, ki bi jo zgradila sama. Nista imela veliko denarja, zato sta nepremičninskega agenta prosila, da jima najde posest, ki jo nihče noče kupiti. Hutker je nameraval namreč pomanjkanje denarja nadomestiti s svojo ustvarjalnostjo, zato sta se nazadnje z ženo odločila za nekdanje kmetijsko območje, ki je bilo deloma prekrito z močvirjem.

mark_hutker_home_architect_interior_590jn011011.jpg

Tudi notranjost, pravi, je opremil na način, ki ga nikoli ne bi uporabil pri svoji stranki. Jeklene tramove tako ni zakril, temveč jih je izpostavil kot umetniško delo rokodelca. Prav tako je uporabil veliko masivnega lesa, ki ima ponekod celo sive madeže, ki pa se popolnoma zlijejo z okolico. Materiali so izbrani tako, da cenovno ustrezajo svoji učinkovitosti, predvsem pa da interjerju vdahnejo več zanimivosti, toplote in osebnosti. Hutker se je doma obkrožil samo s trpežnimi materiali, ki z leti velikokrat postanejo še lepši, odrekel pa se je materialom, ki so morda bolj bleščeči, vendar se kmalu uničijo.

philip_johnson_glass_house_eirik_johnson.jpg

Arhitekt Philip Johnson je po drugi strani v svojem domu preizkusil nekaj svojih najbolj inovativnih idej. Čeprav fotografija deluje povsem moderna, je pravzaprav posneta leta 1949. V tistem času pa je bilo Johnsonovo vztrajanje, da želi velika panoramska okna, ki ne omogočajo nobene zasebnosti, ter velike, odprte prostore, ki jih ne ločujejo stene, resnično revolucionarna. Sam pravi, da je gradbenike komaj prepričal, da so sledili njegovim navodilom.

gehry_house_netropolitan.jpg

Ravno tako znan pa je še en dom, hiša slavnega arhitekta Franka Gehryja, ki je za svojo družino kupil povprečno grajeno hišo v starem nizozemskem kolonialnem slogu, nato pa jo v stilu dekonstruktivizma povsem spremenil z dodajanjem elementov, ne da bi pravzaprav posegel v staro strukturo.

700_palms_residence_grey_crawford.jpg

Arhitekt Steven Ehrlich pa je svoj beneški dom uredil tako, da se panoramske stene lahko odprejo kar s treh strani hiše, kar pomeni, da je skorajda popolnoma zabrisal mejo med zunanjostjo in notranjostjo hiše. Prav tako kot Hutker pa je tudi on posegel po tradicionalnih, trpežnih materialih, za katere večina njegovih strank noče niti slišati.