Izmed 1300 prijavljenih del je bilo končno izbranih 25 konceptov, ki so jih pripravili oblikovalci iz 14 različnih držav. Electrolux bo v tednu, ki se začne z 11. julijem, razglasil osem finalistov in vsakega povabil naj svoj koncept predstavi žiriji strokovnjakov na področju oblikovanja. Žirija bo pri podeljevanju prve nagrade iskala intuitivno oblikovanje, inovacije in poznavanje potrošnikov. Zmagovalec bo razglašen septembra, prejel pa bo plačano šestmesečno pripravništvo v Electroluxovem globalnem oblikovalskem centru ter 5000 evrov. Podelili bodo tudi drugo in tretjo nagrado v vrednosti 3000 oziroma 2000 evrov.

edl2011_marbles_eduardo_nauiack_rgb.jpg

Žogica kot mešalnik

Ena izmed idej polfinalistov na prvi pogled denimo deluje kot gladka žogica za golf, v resnici pa je mešalnik. Sestavine, ki jih želite zmešati, enostavno položite v skledo in vanjo vržete enega ali več žogic oziroma mešalnikov. Samodejno se bodo odbijale in namesto vas premešale sestavine. Za nastavitev časa je potrebno kroglico samo pretresti. Če želite dodati eno minuto, jo stresete močneje, če pa želite dodatnih 15 sekund, to naredite bolj lahkotno. Vrteča se rezila so s pomočjo nanotehnologije narejena iz gume. Kadar jih ne uporabljamo, so upogljiva, ko pa se začnejo gibati, postanejo trda kot jeklo. 

edl2011_smoobo_roseanne_debruin_rgb.jpg

Združitev naprave in igrače

Predstavljamo pa še bolj zabaven mešalnik. Tako imenovan Smoobo na zabaven in okolju prijazen način pripravlja tako imenovane "smoothije" oz. zmešane napitke. Vaše najljubše sestavine preprosto postavite v gumijasto žogico, njeno odprtino tesno zaprete in jo začnete odbijati. Sami odboji aktivirajo kinetične baterije, ki omogočijo vrtenje rezil. Rezultat je popolno zmešan "smoothie". Površina aparata Smoobo pa je poleg tega izdelana iz neenakomerne gume, ki pripomore k še bolj zabavni pripravi, saj ne boste nikoli vedeli, v katero smer se bo podal.

edl2011_sous_vide_adam_miklosi_rgb.jpg

Kuhalnik, ki kuha brez vas

Naslednja ideja je celični kuhalnik Sous-vide, ki sledi zadnjim trendom počasne priprave hrane. Sous-vide bo za vas ob predhodno nastavljenih urah pripravil okusen in zdrav obed. Skupaj z aparatom dobite po vaših željah prirejeno internetno in telefonsko programsko opremo, s katero lahko za cel teden vnaprej zasnujete jedilnik ter kupite potrebne sestavine. Sestavine so nepredušno zaprte v plastičnih vrečkah, nato pa za 72 ur postavljene v vodno kopel, kar je običajen čas kuhanja. Točno določena temperatura kuhanja, in sicer okoli 60 °C, je sicer veliko nižja kot pri običajnem kuhanju, njen namen pa je obdržati vsebnost sestavin ter doseči natančen nadzor nad kuhanjem.

edl2011_prenosni_pralni_stroj_adrian_mankovecky_rgb.jpg

Potujoči pralni stroj

Za konec pa vam predstavljamo še inovacijo, ki jo bo toplo pozdravil vsak popotnik. Ne glede na to, ali potujete z nahrbtnikom ali poslovnim kovčkom, boste vzljubili ta majhen prenosni pralni stroj. Za hitro in preprosto uporabo naprava ponuja štiri predhodno nastavljene pralne programe. Sestavna dela aparata samo potegnete narazen, vsakega postavite na eno stran oblačila z madežem ali neprijetnim vonjem in izberete ustrezni program čiščenja. Aparat nato s pomočjo negativnih ionov in pare vse delo opravi namesto vas.