Sanitarni vozel

Res pa je, da kopalnica ni bivalni prostor, saj je pravi tehnološki center. Poleg higiene telesa in tudi sproščanja duha je hkrati pralni in čistilni servis, če za tovrstne naprave (pralni in sušilni stroj) in drugo potrebno opremo nimamo posebnih prostorov. Enako velja za straniščno opremo, ki je lahko v kopalnici ali je vsaj vezana nanjo. Skratka, v vsakem primeru gre za tako imenovani sanitarni vozel, ki zadovoljuje tovrstne potrebe vsakega stanovanjskega prostora bodisi v individualnih hišah bodisi v večstanovanjskih objektih. Površino in število temu namenjenih prostorov najprej narekuje velikost stanovanja, ki naj bi praviloma ustrezala številu prebivalcev in njihovim bivalnim navadam. Seveda je pri tem pomembna tudi finančna moč investitorja.

eko_gradvest1.jpg

Pri novogradnjah je načrtovanje in izvedba kopalnic in morebiti nanjo vezanih drugih prostorov s sodobno opremo lažja. Veliko trši oreh je sanacija že obstoječih objektov. Takih, ki so tovrstne prenove potrebni, pa je v Sloveniji veliko. V stanovanjih, kjer so sanitarne funkcije integrirane na enem mestu, je to še posebno zahteven projekt, saj so vse inštalacije prepletene in temu primerna je tudi teža prenove – ne le v finančnem, temveč tudi v logističnem smislu. Za to, da prenova kopalnice ne postane nočna mora, je v prvi vrsti potrebna dobra organizacija del, ki so za to nujna: od odstranjevanja obstoječe kopalnice, vgradnje nove električne, vodovodne, ogrevalne in morebiti tudi plinske inštalacije, zidarskih zaključnih del do polaganja keramike in montaže izbrane sanitarne opreme.

Podajajo si kljuko

Da bi bil čas prenove čim krajši, so v podjetju Eko Gradvest zaposlili strokovno usposobljene delavce za izvajanje posameznih del, ki so potrebna pri prenovi kopalnice in drugih gradbenih posegih. Ti med seboj tesno sodelujejo ali, kot radi rečemo, podajajo si kljuko, tako da je delo res končano v dogovorjenih rokih. To je mogoče tudi zato, ker so poslovno povezani s podjetjem Mix, ki je zanesljiv dobavitelj kakovostnega inštalacijskega in gradbenega materiala. Zato imajo vse potrebno za prenovo kopalnic ves čas v lastnih zalogah. Ali na kratko: od načrtovanja do zaključka del je vse pod eno streho.

eko_gradvest.jpg

Marijan Fras, direktor podjetja Eko Gradvest, poudarja pomen natančnega načrtovanja pred začetkom del, da pozneje niso potrebni (včasih tudi niso več mogoči) popravki. Njihov projektant upošteva želje naročnikov, jim svetuje in pred dokončnim dogovorom tudi izriše optimalno rešitev, da si vsakdo lahko ustvari vtis, kakšna bo prenovljena kopalnica. Pri ocenjevanju stroškov za kopalnico pa ne gre prezreti opozorila, da je to v vsakem primeru najdražji »kvadratni meter« vsakega objekta. K temu seveda največ prinesejo prav zahteve tehnološkega (sanitarnega) vozla, svoje pa tudi kakovost izbranih materialov.

Kljub tako natančni pripravi del je v vsakem primeru za sanacijo potreben določen čas, ki ga zahtevajo tako posamezna dela kot lastnosti uporabljenih materialov. Za odstranjevanje starih elementov je načrtovan prvi dan, sledijo grobe inštalacije, gradbena dela z estrihi, ki se morajo določen čas sušiti, da so pohodni. Tudi položena keramika zahteva čas za sušenje pred fugiranjem in montažo sanitarne opreme. Sanacijo enostavnejših prostorov tako lahko opravijo v enem tednu, zahtevnejša opravila pa v desetih dneh.

Rešitev morebitne zadrege

eko_gradvest2.jpg

Brez sanitarij zaradi njihove prenove težko živimo v stanovanju, zato ponujajo dve možnosti. Prva je ta, da adaptacijo po dogovoru izvedejo v času dopustov ali kakšne druge alternativne možnosti bivanja. Druga pa ta, da vsem, ki ne morejo ali ne želijo zapustiti stanovanja v času sanacije, postavijo začasne kemične sanitarije in umivalnike za najnujnejšo osebno higieno. Tak prestavljivi set namreč lahko postavijo v določenem primernem prostoru v vsakem stanovanju.