Čeprav je poznan kot okolju prijazen material, pa še vedno vsebuje velike količine cementa. Uradnih standardov za uporabo izolacije iz celuloze v Evropski uniji še ni, saj lahko vsakdo na vseh tržiščih EU brez nacionalnih omejitev proizvaja in prodaja takšno izolacijo. Prav zato je pomembno, da se pred nakupom izolacije pozanimate o njeni kakovosti in razmerju materialov pri tistih, ki imajo z njo konkretne izkušnje.

Kako lahko sami naredimo zmes papirja in cementa?

Izolacijo pa lahko izdelate tudi popolnoma sami. Star časopisni papir se uporablja kot glavna surovina izolacije iz celuloze, in sicer tako, da ga raztrgate na majhne delce in raztopite v navadnem vedru vode. Zmesi nato preprosto dodate pesek ali glineno zemljo in vse skupaj premešate z večjim električnim mešalcem. Material nato zlijete v kvadratne kalupe in postavite na sonce, da se posuši.

papercrete.JPG

Osušene plošče imajo zelo hrapavo površino, kar omogoča zelo dobro vez med različnimi bloki izolacije in površino, na katero izolacijo pritrjujete.

Uporaba izolacije

Doma izdelano toplotno izolacijo iz papirja lahko uporabite za oblaganje zidov ali strešnih konstrukcij oziroma drugih nosilnih elementov. Do sedaj je sicer znanih bolj malo podatkov o njeni trajnosti, bo pa zagotovo zdržala običajne obremenitve, povezane s strešno izolacijo.

Na ameriški državni univerzi v Arizoni so testirali izolacijo iz celuloze, trenutno pa delajo na tem, kako določiti nacionalne standarde, ki bi omogočili širšo komercializacijo in uporabo tega recikliranega materiala. Takšna izolacija je namreč zelo priročna in uporabna, zato jo želijo v prihodnje uporabljati tudi za gradnjo denimo socialnih stanovanj.