Tudi zato organizator 24. sejma gradbeništva Megra, Pomurski sejem, pričakuje izjemen odziv obiskovalcev. Zaradi številnih zanimivih posvetovanj, svetovanj, predstavitvenih novosti in celovitega področja sejma. S tem sejmom Pomurski sejem praznuje tudi tridesetletnico svojega delovanja.

Za šolarje brez vstopnine

Sejem Megra se bo začel 29. marca in bo odprt do 2. aprila, cena vstopnice je 5 evrov za odrasle in 3 za mladino, posebej pa lahko pozdravimo to, da je vstopnina za otroke do 7. leta brezplačna in da napovedane skupine osnovnošolcev v spremstvu učiteljev prav tako ne plačajo vstopnine. Posebni popusti bodo za organizirane skupine tudi zadnji dan sejma, 2. aprila.

Na 16.500 kvadratnih metrov letos razstavlja 360 razstavljalcev iz 14 držav. Če ta podatek primerjamo z lanskim letom, je to sicer nekoliko manj (lani 410 iz 15 držav), vseeno pa po besedah Robija Fišerja, projektnega vodje sejma Megra, pričakujejo še več obiskovalcev kot lani, ko si je sejem ogledalo skoraj 20.000 obiskovalcev (19.500). V veliki meri tudi zato, ker danes investitorji želijo doseči čim večjo kakovost gradnje, temelj racionalne kvalitetne gradnje pa so informacije in čim več znanja. To je kvaliteta, na katero stavijo vsi veliki in kakovostni sejmi.

Na sejmu bodo predstavili celotno gradbeništvo: gradbene materiale, mehanizacijo, orodja, storitve in izobraževanje. Poseben poudarek bo na energijsko varčni gradnji, lesu kot tradicionalnem in hkrati gradbenem materialu prihodnosti ter alternativnih, obnovljivih in trajnih virih energije. V povezavi s tem bo pozornost namenjena napravam in tehnologijam, ki omogočajo naravi in človeku prijazen zajem energije sonca, vetra, vode, biomase in geotermalne energije, ki je v pomurskem koncu posebno zanimiva in dostopna energija. V sklopu ravnanja z okoljem bodo predstavili komunalno opremo, male ekološke čistilne naprave ter ravnanje s komunalnimi in gradbenimi odpadki.

Razstave

V sklopu sejma bodo organizirane tudi različne razstave. Novost sejma bo razstava »Urejamo okolico hiše«. V njenem okviru bo 11 sodelujočih podjetij ponujalo izvedbo bivalnih enot in vrta z ekološkimi in naravnimi materiali: s slamo kriti leseni objekti (brunarice), leseni vrtni bazen z bazensko tehniko (solna dezinfekcija), lesena otroška igrala, barvana z ekobarvami, leseni žar za boljši okus pečene hrane, ozelenitev bivalnega prostora za boljše počutje in oddih, tlakovanje in tlakovci, zidanje obokanih kleti in drugih objektov iz stare opeke, načrtovanje ureditve okolice objektov, ozelenitev in različne zasaditve površin.

Razstava »Lesena nizkoenergijska hiša« bo predstavila makete nizkoenergijskih hiš s poudarkom na povečani uporabi steklenih površin. V razstavo bosta vključeni tudi modelni hiši z razstave »Gradimo s slamo, zemljino in lesom«, ki sta delo študentk programa arhitekture na Fakulteti za gradbeništvo v Mariboru. »Gradimo trajnostno, delujmo sonaravno« je naslov razstave referenčnih del s področja zelenih gradenj. V okviru razstave »Nizkoenergijska in pasivna gradnja« bodo predstavljene opeke, izolacije in kritine, ki jih lahko učinkovito uporabimo v ta namen. Poleg tega pa bodo v organizaciji inštituta ZRMK podelili tudi znake kakovosti v graditeljstvu za letošnje leto.

Posvetovanja in svetovanja

Sejem Megra se odlikuje tudi po številnih strokovnih posvetih, ki bodo letos obravnavali nove naložbe v prometno infrastrukturo, podali smernice za bolj učinkovito naročanje javnih gradenj, seznanjali s trajnostnim certificiranjem objektov in mednarodnimi certifikacijskimi standardi. Osvetlili bodo aktualne razmere na komunalnem področju, programe velikih zavezancev po uredbi o zagotavljanju prihrankov energije pri končnih uporabnikih, stanovanjsko oskrbo starejših. Les bodo predstavili kot tradicionalni in kot gradbeni material prihodnosti. Govor bo tudi o energijski obnovi stavb, o lesu kot energentu, o opečni pasivni hiši v praksi. Na sporedu bodo konferenca o geotermalni energiji, delavnica o usposabljanju obrtnikov za energetsko učinkovito gradnjo/prenovo stavb in posvet na temo gradbenega izobraževanja za učinkovito prakso.

Obiskovalce bodo posebej pritegnila različna svetovanja v organizaciji energetskih strokovnjakov GI ZRMK v okviru projekta ENSVET in gradbena svetovanja na razstavnem prostoru Gradbenega inštituta ZRMK, ki bodo potekala vsak dan med 11. in 17. uro.

Še nekaj novosti, na katere naj vas posebej opozorimo. Podjetje Biomasa, d.o.o., bo predstavilo nov kotel na lesene sekance fröling T430 z avtomatsko dozirno napravo, nadzorom izgorevanja prek lambda sonde, s samodejnim čiščenjem pepela in avtomatskim sistemom za vžig. Poleg tega bodo predstavili tudi največji mobilni sekalnik v Evropi, to je bentele BBT 1500 z lastnim motorjem caterpillar moči 1000 KS. Kot novost na evropskem trgu bo družba VACSI, d.o.o., predstavila mobilne industrijske sesalnike heavy-duty na prikolici hurricane, ki jih odlikujeta izjemna sesalna moč in širok spekter uporabe, med drugim tudi pri pomoči v naravnih nesrečah.