Prepovejte kajenje

Že samo pasivno kajenje lahko povzroča težave z dihanjem in razvoj pljučnega raka, zato v domu prepovejte kajenje. To je še posebej pomembno, če imate majhne otroke, saj so bolj občutljivi in hitro razvijejo astmo ali bronhitis.

Znebite se vlage

Če boste vlažne predela vašega doma dobro osušili, boste zmanjšali verjetnost, da se tam razvijejo plesni in glivice. Poleg tega je vlaga izredno škodljiva za zdravje cele družine, saj lahko izpostavljeni razvijejo alergijske reakcije. Zato dobro prezračujte še posebej kopalnice, kuhinje in pralnice.

Odstranite pršice in druge škodljivce

Kvalitetno operite posteljnino, vzmetnico pa redno sesajte z sesalcem, ki ima vodni filter. Pršice pa najdemo tudi v plišastih igračah, zato jih postavite v zamrzovalnik za 24 do 48 ur in mraz bo uničil vse bakterije. Po preteklem času jih vzemite ven in osušite v sušilnem stroju.

mattress.jpg

Pazite pri uporabi pesticidov

Če je le možno, uporabljajte čim manj pesticidov in drugih kemikalij. S tem se izognete zastrupitvi ne samo ljudi, temveč tudi domačih živali. V nasprotnem primeru pesticide shranjujte na varnih in težko dostopnih mestih, kjer jih živali in otroci ne bodo mogli doseči.

Spremljajte kakovost vode

Spremljajte uradna letna poročila o kakovosti vode na vašem območju ali pa odnesite vzorec vode na bližnji zavod za zdravstveno varstvo, kjer vam lahko opravijo analizo.

Zmanjšajte izpostavljenost kemikaliji BPA

Bisfenol A (BPA) je zelo nevarna kemikalija, ki jo najdemo v plastičnih proizvodih. Zdravju je zelo škodljiva, saj so raziskave pokazale, da lahko povzroči neplodnost, deformacije reproduktivnih organov in rakava obolenja. Zato pazite, kakšne plastične izdelke kupujete, in jih poskušajte nadomestiti z okolju bolj prijaznimi materiali.