Glede na to da se nenavadna hiša nahaja v vročem podnebju mesta, ki leži blizu slavnega Ria de Janeira, so po dogovoru z lastnikom arhitekti ustvarili obalno hišo, ki dejansko pomaga zmanjšati račune za ohlajanje doma. Čeprav hiša odvrača toploto sonca, pa so arhitekti z umestitvijo vode in rastlin okoli celotnega objekta vseeno omogočili stalen pristen stik med stanovalci in naravo.

leaf_house_pm_04mareinespatalano.jpg

Pasivno ohlajanje hiše

Bivalni prostori se začnejo šele v prvem nadstropju, medtem ko je pritličje visoko od treh do devetih metrov, namenjeno pa je predvsem druženju na prostem. Spodnji prostori so torej odprti in namenjeni preživljanju prostega časa zunaj, saj arhitektura objekta omogoča, da je klima tam izredno prijetna. Hiša je namreč postavljena tako, da vetrovi pihajo pod njo, kar zagotavlja naravno prezračevanje in pasivno hlajenje tako odprtih kot tudi zaprtih prostorov.

leaf_house_pm_15mareinespatalano.jpg

Prav tako so na strehi nameščeni jekleni zbiralniki deževnice, ki jo lahko lastniki uporabijo za zalivanje vrtov in splakovanje stranišča.

Uporabljeni materiali

V hiši in pritličnih prostorih za druženje skoraj ni hodnikov. Večinoma prostore ločujejo le velika steklena drsna vrata, ki bivalni del odpirajo tudi proti naravi. Prostorno pritličje ima urejeno teraso, zraven katere se nahaja dolg in zavit bazen. Strešna konstrukcija je narejena iz evkaliptusovih laminatnih plošč, ki po obsegu dosegajo tudi 20 metrov. Streha je prekrita z manjšimi lesenimi ploščicami.

leaf_house_pm_07mareinespatalano.jpg

Poleg evkaliptusa so uporabljeni še drugi naravni materiali: bambus, lokalni les in sive ploščice iz kamna. Uporaba vseh teh naravnih materialov pa poleg stekla in oksidiranega bakra resnično kaže, kako zelo so se trudili arhitekti hišo harmonično povezati z naravo in okoliško krajino, kar jim je dejansko uspelo kar na več ravneh.

Več fotografij inovativne zasnove hiše si oglejte v fotogaleriji.