Obstaja kar nekaj načinov, s katerimi si lahko pomagamo pri kombiniranju barv.

Barvni krog

Barvni krog iz dvanajstih barv temelji na treh osnovnih barvah – rdeči, rumeni in modri. Krog sestavljajo še sekundarne barve – zelena, oranžna in vijolična, ki jih dobimo z mešanjem osnovnih, ter terciarne barve, ki jih dobimo z mešanjem osnovnih barv s sekundarnimi. Terciarne barve poimenujemo glede na to, kateri barvi smo zmešali. Takšna barva je na primer modrozelena.

harmonicne_barve.jpg

Uporabite lahko odtenke s samo enega odseka barvnega kroga in tako bodo ti usklajeni, saj boste v bistvu delali s samo eno barvo. Če ste si izbrali modro, lahko uporabite svetlejše in temnejše odtenke za tla, stene in pohištvo. Tako bo kombinacija odtenkov raznolika, a usklajena.

V sobi lahko uporabite tudi dve ali tri barve, ki so na barvnem krogu postavljene skupaj – na primer zeleno, rumenozeleno in rumeno – in tudi te se bodo lepo dopolnjevale. Izberete lahko tudi barve, ki si na barvnem krogu stojijo nasproti, ali pa tri barve, ki so ena od druge enako oddaljene.

Uporabite lahko tudi vzorce z izbranimi odtenki. Ne glede na to, za katero možnost se odločite, pa je dobro nekaj prostora nameniti tudi za belo ali nevtralne barve.

jgfjgfj.jpg

Poustvarite videz, ki ste ga videli drugje

Včasih se preprosto zaljubimo v sobe, ki jih vidimo v revijah, na spletnih straneh ali drugje. Vendar pa moramo, da bi ustvarili podoben videz, prej preučiti, na kakšen način je harmonija barv tiste sobe nastala.

Poglejte, koliko prostora v sobi zavzame vsaka barva. Če je uporabljena v precejšnem delu sobe, na primer na tleh ali stenah, potem jo tudi vi uporabite toliko. Če so v določeni barvi samo manjši dodatki, na primer vaza ali vrč, potem tudi vi uporabite samo malo te barve, če želite enak učinek.

Barvne kombinacije najprej preizkusite na računalniku

Če že veste, katere barve želite uporabiti, lahko na računalniškem zaslonu preverite, kako so videti skupaj. Obstaja kar nekaj spletnih strani, kjer lahko preizkušate različne kombinacije. Dulux's MousePainter vam na primer omogoči, da se igrate z njihovimi barvami. Iz galerije izberite sobo, ki je najbolj podobna vaši. Potem jo lahko poljubno barvate, dokler niso barve v celoti usklajene. Kakšna bi bila videti vaša barvna kombinacija, lahko preverite tudi na spletni strani Design My Room.

ob_living_room.jpg

Zbirajte vzorce in si naredite shemo

Vzemite večji list papirja, na katerega boste lahko nalepili vzorce tapet ali tkanine ter fotografije pohištva in dodatkov, vmesne prostore pa dopolnite z vzorci barv. Tako boste videli, ali se barve lepo dopolnjujejo. Vzorci naj bodo primernih velikosti – barve za stene in tla naj na primer zavzamejo največ prostora, v takšni barvi je lahko že cel začetni list. Vzorec želene tkanine za zavese naj bo že manjši, količina barve za blazine in vaze pa sploh čisto majhna. Tako boste najbolje videli, kakšno bi bilo ravnovesje barv v sobi, kot ste si jo zamislili.

Barvno zgodbo lahko začnete z nečim, kar vam je najbolj všeč – na primer z vzorcem tapet, in druge barve zgradite okrog tega.