Arhitekta sta obliko stolpa prilagodila tamkajšnjemu gibanju vetrov. Dlje časa sta preučevala, kako se vetrovi gibljejo na tem puščavskem območju, nato pa sta narisala takšno obliko, ki se najbolj prilagodi silam narave.

campos_velasquez2.jpg

Obnovljivi viri energije bodo napajali celo električno omrežje

Nenavaden stolp, ki spominja na tornado, bo sam proizvajal zadostne količine električne energije za svoje delovanje s solarno energijo in bioplinom iz organskih odpadkov. Za namakalni sistem, ki bo nameščen znotraj rastlinjaka, bodo iz bližnjega oceana pripeljali slano vodo, jo razsolili in uporabili za zalivanje rastlin in kot pitno vodo.

campos_velasquez4.jpg

Pridelava in predelava kmetijskih pridelkov

Takšnih rastlinjakov je možno izdelati tudi več in jih postaviti po celi puščavi. En stolp sprejme do petsto ljudi, ki bodo večinoma zaposleni v rastlinjaku in odgovorni za vzgojo kmetijskih pridelkov. Poleg tega bodo del stolpnice predstavljali tudi obrati za predelavo in pakiranje embalaže s pridelki, trgovine, skladišča, pisarne ter umetno jezero z ribogojnico, namenjeno rekreaciji zaposlenih.

campos_velasquez5.jpg

Kljub temu da bodo zgradbe izpostavljene pripekajočemu soncu, bodo ljudje in rastline v inovativnem stolpu ostali na prijetno hladnem.