Kako nam lahko pomagajo?

Varčne vtičnice lahko nastavite, da se čez določen čas same avtomatično izklopijo oziroma ugasnejo naprave, ki so priključene nanje. Tako ustavijo pretok elektrike iz vtičnice do izbrane naprave, kar je še posebno priročno za napajanje elektronskih naprav, kot so DVD-predvajalniki, računalniki, polnilniki za telefon, kavni aparati ali polnilniki električnih zobnih ščetk, ki energijo porabljajo tudi, če je naprava izklopljena, a  je še vedno priključena na električni vir.

energy_efficient_outlets_3.jpg

Večina izmed nas pušča te naprave priključene v vtičnice tudi 24 ur na dan in sedem dni v tednu, kar ima za posledico višji račun za elektriko na koncu meseca. Običajno niti ne razmišljamo o tem, da bi jih po vsaki uporabi izklopili, ali pa na to enostavno pozabimo.

Energijo prihranimo kjer koli doma

Obstaja več načinov, kako lahko uporabite pametne vtičnice in prihranite energijo. Prvi način je zaprtje dovoda elektrike do naprav, ki so sicer v stanju pripravljenosti in jih trenutno ne potrebujemo. Drugi način je, da pametne vtičnice uporabite za izklapljanje luči, ventilatorjev ali grelnih naprav. Ne nazadnje pa jih lahko izkoristite tudi za izboljšanje varnosti v domu, saj lahko preprečijo celo požar, ki bi ga povzročila priključena naprava.

energy_efficient_outlets_1.jpg

Pametna vtičnica podjetja Belkin ima na primer tri enostavne nastavitve: izklopi se lahko po 30 minutah, treh ali šestih urah. Zato vam priporočamo, da takšne vtičnice namestite predvsem v kuhinjo in nanje priključite mikrovalovno pečico oziroma druge gospodinjske aparate, ki jih poredko uporabljate. Tako boste prihranili energijo, ki bi jo naprave posrkale, ko jih v resnici ne potrebujete.