Manjših dreves, ki smo jim obrezali le manjše veje in krošnjo, ni treba žagati na lesene deske, če jih želite uporabiti za izdelavo arhitekturnih elementov. Omislimo si namreč lahko kar nerazžagana drevesa, ki jih je mogoče uporabiti za izdelavo stebrov, podpornikov, ograj, ostrešij in druge opreme v domu.

Čiščenje in ne izsekavanje gozdov

Da ne boste škodovali naravi, izberite takšna manjša drevesa, ki so v gozdu predvsem v napoto večjim, ali pa obolela cela drevesa, ki so že padla po tleh, a še niso zgnila oziroma strohnela. Tako ne boste delali večje škode z izsekavanjem gozda, temveč boste lokalni gozd le očistili odvečnih drevesnih debel in ga razredčili, kot je to sicer potrebno početi redno.

whole_tree_architecture_v_clanku_1.jpg

Kako drevo pripravite?

V gozdu poiščite zanimivo konstrukcijo manjšega drevesa, ki bi ga lahko uporabili. Ko ste ga izbrali, z njega olupite lubje, nato pa ga kar v gozdu pustite stati nekaj mesecev, da se "pozdravi" in iz debla izloči okoli 50 odstotkov vode; zaradi česar bo tudi lažje in varnejše za prenos do vašega doma in namestitev.

Prednosti celih dreves

Ameriško podjetje s sedežem v Wisconsinu, imenovano Whole Tree Architecture, je le eno od arhitekturnih in gradbenih podjetij, ki se je osredotočilo na gradnjo konstrukcij iz celih dreves. Pri svojem delu so ugotovili, da so cela drevesna debla odpornejša in trdnejša od razžaganih desk in drugače obdelanega lesa. Takšen les naj bi bil celo odpornejši na požar od predelanega.

whole_tree_architecture_v_clanku_2.jpg

Poleg tega so stroški za predelavo lesa manjši, manjši pa so tudi vplivi na okolje in izpusti ogljikovega dioksida v ozračje. Podporniki iz celih dreves pa prenesejo kar dvakrat več teže kot podporniki iz predelanega lesa. Obenem oblika celih dreves v prostor doda harmonično estetiko in pridih narave, ki ga ni mogoče doseči z običajnimi gradbenimi materiali.

whole_tree_v_clanku_3.jpg

Več fotografij zanimivih arhitekturnih elementov iz celih drevesnih debel pa si oglejte tukaj.